Foto: AFP/Scanpix
Maskavas tiesa atzinusi par pamatotu atteikumu izdot mātei 2009.gadā cietumā mirušā britu investīciju fonda "Hermitage Capital" jurista Sergeja Magņicka audu paraugus, lai veiktu neatkarīgu ekspertīzi par nāves iemesliem, vēsta Krievijas masu mediji.

Tiesa noraidījusi sūdzību par Krievijas izmeklētāju lēmumu, atteikt mirušā mātei izsniegt arhīvā nodotos nodokļu nemaksāšanā apsūdzētā jurista audu paraugus.

Magņicka mātes advokāts prasībā norādīja, ka audu paraugs nepieciešams, lai noskaidrotu nāves apstākļus, uzticot pārbaudi neatkarīgiem ekspertiem. Tiesas sēdē advokāts norādīja, ka cilvēks pats var lemt, kas pēc nāves darāms ar viņa orgāniem, taču, ja cilvēks šādas norādes nav devis, tad par to ir tiesīgi lemt viņa piederīgie. Taču, neskatoties uz to, ir atteikts izsniegt jurista mirstīgās atliekas un audus. Savukārt jau veiktajām ekspertīzēm mirušā piederīgie neuzticas, uzskatot, ka tās ir pretrunīgas.

Jau vēstīts, ka Magņickis tika apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Viņš nomira 2009.gada 16.novembrī pēc gadu ilgas atrašanās pirmstiesas apcietinājumā, tiesas spriedumu tā arī nesagaidot. Kā skaidro jurista kolēģi, viņš bijis smagi slims, tomēr cietumā viņam nav sniegta medicīniskā palīdzība.

Tiesību aizstāvji šo gadījumi nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņicki pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

Iekšlietu ministrijas amatpersonas, kas pārraudzīja šo lietu, jebkādus pārkāpumus noliedz, nelokāmi uzstājot, ka Magņickis bijis iesaistīts sarežģītā naudas piesavināšanās shēmā, iesaistot arī "Hermitage Capital Management" fondu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!