Būtiņģes naftas termināla speciālisti ir pabeiguši izplūdušās naftas savākšanas darbus Baltijas jūrā, sestdien paziņoja kompānija "Mažeikiu nafta".
50 kilometru rādiusā ap terminālu nav atrastas vairāk nekādas naftas pēdas, taču speciālisti plāno apsekot teritoriju no krasta un no gaisa arī turpmāko nedēļu laikā, lai pārliecinātos, ka ir savākta visa izplūdusī nafta.

Triju dienu ilgušo avārijas seku likvidēšanas darbu laikā tika izsmelti aptuveni 610 litru ar naftu sajaukta ūdens.

Ceturtdien naftas plankums no lidmašīnas tika apsmidzināts ar īpašu bioloģisku šķīdumu, kas izšķīdināja ūdenī izplūdušo naftu.

Otrdien ap pulksten 20.35 Būtiņģes naftas terminālā, pārsūknējot naftu no Krievijas kompānijas JUKOS cisternas Norvēģijas naftas tankkuģī "North Pacific", plīsa trose, kas savienoja kuģi ar termināla platformu. Kuģis sāka dreifēt, un tika pārrautas šļūtenes, pa kurām nafta tika pārsūknēta tankkuģī, tāpēc aptuveni 300 kilogrami naftas izlija jūrā.

Latvijas speciālisti apgalvo, ka jūrā izlijušas trīs līdz četras tonnas naftas.

Vējš un straume aiznesa naftas traipu līdz Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem.

Drīz pēc tam Latvijas premjerministrs Andris Bērziņš aicināja Lietuvu parakstīt līgumu par kompensācijām ekoloģiskas katastrofas gadījumā. Piektdien Latvija iesniedza Lietuvai notu.

"Mažeikiu nafta" iepriekš nāca klajā ar paziņojumu, ka tā ir apdrošinājusies gadījumiem, ja avārijas dēļ tiktu nodarīts kaitējums apkārtējai videi. Paziņojumā kompānijas ģenerāldirektors Džims Šīls uzsver, ka gadījumā, ja Lietuvas un Latvijas piekrastei būs nodarīts ekoloģisks kaitējums, "tiks izmaksāta kompensācija saskaņā ar "Mažeikiu nafta" noslēgtās apdrošināšanas polises noteikumiem".

Lietuvas Vides aizsardzības ministrijas komisija piektdien apmeklēja Būtiņģes terminālu.

Naftas pārsūknēšana no termināla ir pārtraukta un tiks atsākta ne ātrāk kā 13.martā, kad būs zināms komisijas slēdziens.

Būtiņģes naftas termināls ietilpst Lietuvas koncernā "Mažeikiu nafta", kura operatora tiesības pieder ASV kompānijai "Williams International".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!