Foto: Publicitātes foto

Atvaļināts ASV ģenerālis Veslijs Klarks, kurš saistīts ar Kosovas atdalīšanos no bijušās Dienvidslāvijas, varētu ieguldīt Kosovā 5,6 miljardus dolāru (3,12 miljardi latu) ogļu ieguvei, vēsta aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz Serbijas medijiem.

Agrāk Klarks komandēja NATO spēkus Eiropā un šajā statusā 1999. gadā vadīja militāro operāciju pret Dienvidslāviju, kas beidzās ar to, ka Belgrada zaudēja kontroli pār Kosovu.

Klarkam piederošā Kanādas kompānija "Endevit" lūgusi Kosovai licenci ogļu ieguvei tās rietumos. Kompānija vēlas iegūt ogles un ražot no tām sintētisko naftu, vēsta Serbijas televīzijas kanāls B92.

To, ka "Kosovas" projekts eksistē, Rietumu medijiem apstiprināja "Endevit" direktors Džefs Burkmans, bet sīkākas tā detaļas neatklāja. Kosovas valdības pārstāvji apstiprināja, ka notiek sarunas ar "Endevit", bet jautājums par licences piešķiršanu vēl neesot izlemts.

Pārsvarā albāņu apdzīvotā Kosova no Serbijas atdalījās 1999. gadā pēc bruņota konflikta, kuru izšķīra NATO spēku iejaukšanās un Serbijas bombardēšana. Šajā gadā arī Kosovā tika ievesti starptautiskie miera uzturēšanas spēki.

Kosova 2008.gada 17.februārī pasludināja neatkarību no Serbijas, un to jau ir atzinušas vairāk nekā 80 ANO dalībvalstis, tostarp ASV un vairākums ES valstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!