Foto: EPA/LETA

Britu enerģētikas kompānija "British Petroleum" (BP) saņems rekordlielu naudas sodu, lai izbeigtu krimināllietu par naftas noplūdi Meksika līcī, liecina raidsabiedrības BBC rīcībā esošā informācija. Soda naudas apmērs būšot no trīs līdz pieciem miljardiem dolāru (1,64 – 2,73 miljardi latu).

Tas būs lielākais naudassods par krimināllietu ASV vēsturē, norāda BBC biznesa redaktors Roberts Pestons. Vienošanās ar ASV Tieslietu ministriju paredz, ka kompānijai BP ir jāatzīst sava vaina apsūdzībās. Vienošanās nosacījumus tuvākajā laikā apstiprinās Vašingtonā bāzētā tieslietu ministrija, norāda BBC.

2010. gada aprīlī uz BP naftas ieguves platformas Meksikas līcī notika sprādziens, kurā gāja bojā 11 strādnieki. Platforma nogrima, bet no bojātā urbuma 87 dienas izplūda miljoniem barelu naftas, radot milzīgu kaitējumu videi.

Iepriekš BP ziņoja, ka notiek pārrunas ar ASV iestādēm, lai atrastu veidu, kā panākt izlīgumu krimināllietā uz citās prasībās.

Līdz šim lielākais naudas sods ASV vēsturē, lai izbeigtu korporatīvo noziegumu krimināllietu, ir 1,2 miljardi dolāru (0,66 miljardi latu), kas 2009. gadā bija jāmaksā zāļu ražotājam "Pfizer".

Naftas kompānija pārdod savus miljardiem vērtos aktīvus, lai iegūtu naudu kompensāciju un sodu apmaksai. Līdz gada beigām uzņēmums paredzējis samaksāts pēdējos 860 miljonus dolāru (469 miljoni latu) no pavisam 20 miljardiem (10,9 miljardi latu) Meksikas līča kompensāciju fondā, vēsta BBC.

BP savu saistību segšanai pēc katastrofas ir paredzējusi 38,1 miljardu dolāru (20,8 miljardi latu), tomēr galīgās izmaksas vēl ir neskaidras, norāda uzņēmumā.

Uzreiz pēc sprādziena uz naftas platformas BP sāka iekšējo izmeklēšanu, kurā secināja, ka katastrofu neizraisīja tikai viens iemesls, bet gan, ka bija iesaistīti "vairāki uzņēmumi, darba grupas un apstākļi", vēsta BBC.

Iesaistīto kompāniju skaitā ir "Transocean", kas atbildēja par naftas platformu un drošības vārstu, kā arī "Halliburton", kas sniedza cementēšanas pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!