Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienībā (ES) pieaug bažas, ka eirozonā valdošā krīze var nopietni apdraudēt Itāliju, kas ir trešā lielākā Eiropas ekonomika, otrdien informē aģentūra "Reuters".

ES pirmā ranga amatpersonu pārrunas tika organizētas pēc pēkšņas Itālijas vērtspapīru izpārdošanas, kas rada bailes par to, ka Itālija var kļūt par nākošo krīzes upuri.

Atšķirība starp desmit gadu dzēšanas termiņa Itālijas valsts obligācijām un analogām Vācijas obligācijām pagājušajā piektdienā sasniedz maksimālos rādītājus visā eiro pastāvēšanas vēsturē - 2,5 procentpunktus. Itāļu obligāciju ienesība paaugstinājās līdz 5,28%.

Lielākās Itālijas bankas "Unicredit Spa" akciju cena 8.jūlijā saruka par 7,9%, daļēji bailēs par stresa testu rezultātiem, kas tiks publicēti 15.jūlijā. Itālijas fondu pamatindekss nokrita līdz 3,5%.

Investori ir norūpējušies par Itālijas lielo parādu, kas sasniedz 120% no IKP. Turklāt nemieru rada arī politiskā situācija valstī, raksta "Finmarket".

Premjera Silvio Berluskoni pozīcijas ir vājinājušās. Ir radušās domstarpības par valsts ekonomisko programmu starp Berluskoni un finanšu ministru Džulio Tremonti.

Turklāt visiem Itālijas notikumiem fonu veido situācijas saasināšanās Grieķijā, par kuras finansiālo atbalstīšanu starp eirozonas valstīm vēl nav pilnīgas vienprātības.

Tikmēr Vācijas kanclere Angela Merkele aicina Itāliju veidot sabalansētu budžetu.

"Budžeta veidošana, - ņemot vērā nepieciešamos ekonomikas un konsolidācijas pasākumus, - ir ļoti svarīgs signāls, ko ir jāizsūta pašai Itālijai," Merkeli citē DPA.

Merkele žurnālistiems pastāstījusi, ka nedēļas nogalē par nepieciešamību pārskatīt Itālijas valsts budžetu runājusi ar Berluskoni pa telefonu. "Es esmu pārliecināta, ka Itālijas valdība pieņems tieši tādu budžetu," uzsvēra kanclere.

Runājot par situāciju Grieķijā, Merkele uzskata, ka šai ES dalībvalstij "cik vien ātri iespējams" nepieciešama jauna palīdzības programma. Attiecībā par eiro kā vienotās Eiropas valūtu kopumā, Merkele atzina, ka pašreiz eiro turas stabili, lai gan dažas ES valstis "izjūt parādu problēmas".

"Vācija un tās partneri eiro zonā ir stingri nolēmuši kopā sargāt valūtas stabilitāti," uzsvēra kanclere.

Pēdējās dienās līdzās Grieķijas finanšu problēmām ES dienaskārtībā ir nonākusi arī Itālijas ekonomika. Vācu laikraksts "Die Welt" ziņo, ka Eiropas Centrālā banka meklē iespējas palielināt rezerves fondu, lai nepieciešamības gadījumā varētu palīdzēt Itālijai.

Kā ziņots, Itālija līdz ar Portugāli , Īriju, Grieķiju un Spāniju globālās finanšu krīzes sākumā tika ierindotas tā dēvēto PIGS jeb "cūku"  grupas valstu vidū, kas bija tērējušas un aizņēmušās vairāk nekā spēja nopelnīt. Finanšu palīdzība jau sniegta Grieķijai, Īrijai un Portugālei, nākamās rindā uz palīdzību varētu būt Spānija un Itālija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!