Foto: Reuters/Scanpix/LETA
10. janvārī Japānā konstatēts jauns Covid-19 paveids, kas ir atšķirīgs no Lielbritānijā fiksētā koronavīrusa paveida, ziņo medijs "Deutsche Welle".

Četri pasažieri, kas 2. janvārī ieradās Tokijā no Brazīlijas, saslimuši ar jauno Covid-19 paveidu, paziņoja Japānas Veselības ministrija.

Nacionālā infekcijas slimību institūta vadītājs sacīja, ka variants atšķiras no tiem, kas jau izplatās Lielbritānijā un Dienvidāfrikā.

Institūts paziņoja, ka pašlaik nav pierādījumu, ka jaunais celms būtu lipīgāks.

No četriem saslimušajiem viens vīrietis ticis hospitalizēts elpošanas grūtību dēļ, savukārt saslimusī sieviete izjutusi tādus simptomus kā kakla sāpes un galvassāpes.

Ar jauno paveidu saslimis arī kāds pusaudzis, kam ir drudzis.

Lielbritānijā konstatēto koronavīrusa paveidu piefiksēja jau decembra sākumā, kad pētnieki secināja, ka Anglijas dienvidaustrumu daļā teju puse jauno Covid-19 gadījumu ir saistīti ar specifisku SARS-CoV-2 veidu. Tas ļoti atšķīrās no iepriekš redzētajām koronavīrusa mutācijām. Dažu nedēļu laikā jaunais vīrusa paveids ir radījis apjukumu un jaunu ierobežojumu noteikšanu ne vien Lielbritānijā, bet visā Eiropā. Jaunā vīrusa mutācija tiek apzīmēta ar nosaukumu "B.1.1.7", un to uzskata par vēl lipīgāku jaunā koronavīrusa versiju.

Jau ziņots, ka jaunais vīrusa paveids "B.1.1.7" novērots arī citās valstīs, ne tikai Lielbritānijā. Tas atrasts arī Nīderlandē, kur pašlaik tiek pētīts, kā pacients inficējies. Tas ir būtiski, lai saprastu, vai jaunā vīrusa mutācija patiešām radusies Lielbritānijā. Iespējams, ka tur šī mutācija vienkārši ir vairāk atklāta vai izplatījusies. Un pat, ja vīruss patiešām radies Lielbritānijā, arī Dienvidāfrikas piemērs parāda, ka strauja vīrusa mutācija ir iespējama jebkurā pasaules vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!