Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs piektdien vēlreiz izteicis draudus dislocēt raķetes Kaļiņingradas apgabalā, ja Vašingtona neatteiksies no saviem plāniem izvietot Polijā un Čehijā ASV pretraķešu vairoga daļu.

"Ja mēs nespēsim vienoties par šo jautājumu, sekas jums ir zināmas," viņš pavēstījis reportieriem pēc G8 samita Itālijā. "Man nekas nav piebilstams, un tas, ko esmu sacījis savā uzrunā nācijai, paliek spēkā."

Vašingtona un Varšava 2008.gadā pēc vairāk nekā gadu ilgām sarunām panāca vienošanos par to, ka ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas ietvaros Polijā tiks izvietotas 10 tāla darbības rādiusa pārtvērējraķetes un Čehijā - radaru stacija.

Savukārt Medvedevs novembrī savā pirmajā gadskārtējā runā par stāvokli valstī uzsvēra, ka Maskava, atbildot uz ASV plāniem, "vajadzības gadījumā" dislocēs Kaļiņingradas apgabalā raķešu kompleksus "Iskander".

Čehiju un Poliju gan beidzamajā laikā satrauc jautājums, vai tagadējā prezidenta Baraka Obamas administrācija savos centienos uzlabot attiecības ar Maskavu neatteiksies no pretraķešu vairoga plāniem.

Lai gan Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis šonedēļ pēc tikšanās ar ASV Valsts departamenta pārstāvi Stīvenu Mallu teicās atguvis pārliecību, ka "lēmumu pieņems ASV un tās sabiedrotās - Polija un Čehija, nevis trešās puses", Polijas laikraksts "Nasz Dziennik" piektdien apgalvo pretējo.

"Būtībā jautājums jau izlemts," raksta avīze, liekot noprast, ka Vašingtona savus plānus jau mainījusi. "Vēl norisinās sarunas politiķu un ekspertu līmenī, bet ASV interesējas par divām citām [pretraķešu aizsardzības objektu dislokācijas] vietām - vai nu pašā Irānas tuvumā, vai Eiropas dienviddaļā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!