Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, kas visticamāk būs nākamais Krievijas premjerministrs, sestdien pauda pārliecību, ka Krievijas valsts pārvaldes sistēmai nepieciešamas radikālas pārmaiņas un piedāvāja vēl pirms nākamgad gaidāmajām prezidenta vēlēšanām Krievijā izveidot tā saukto paplašināto valdību, un paziņoja, ka jaunajā valsts valdībā būs pilnīgi citi cilvēki un valsts pārvaldē vairs nebūs ierēdņu, kas neprot rīkoties ar jaunajām tehnoloģijām, tostarp internetu.

"Es biju jurists un man likās, ka lieliski zinu, kā strādā valsts aparāts. Es maldījos, viss izrādījās daudz sarežģītāk un kaut kādā ziņā baisāk. Tādēļ mums ir jāpadomā, kā reāli mainīt valsts pārvaldes sistēmu," teica Medvedevs, uzsverot, ka tas jādara "bez dramatisma, mierīgi un nelokāmi".

Kā labu reformu veidu Medvedevs minēja tā sauktās paplašinātās valdības izveidi, kurā "kopā darbosies partija, kas to izveidos - "Vienotā Krievija" -, pilsoniskā sabiedrība, eksperti, reģionu un pašvaldību pārstāvji". Medvedevs norādīja, ka paplašinātā valdība varēs sadarboties pat ar tiem, kas nevēlas sadarboties ar reālo valdību.

Krievijas prezidents uzsvēra, ka "vēlos, lai šīs priekšvēlēšanu sacīkstes laikā mēs ar visiem varētu apspriest to, kam jāvada jaunā valdība, kas tajā darbosies, kā vispār jāstrādā šai sistēmai".

"Tam, kas nemāk strādāt šādos apstākļos, es jums saku pilnīgi atklāti, vismaz tikmēr, kamēr es aktīvi ieņemšu kādu amatu, es no šiem cilvēkiem atbrīvošos, pat ja šie cilvēki ir nopelniem bagāti," Medvedevs paziņoja, tiekoties ar saviem atbalstītājiem.

Viņš piebilda, ka, "ja izdosies īstenot politisko programmu, varat nešaubīties: paplašināto valdību, par kādu šobrīd runājam, un mazo valdību jeb reālo Krievijas valdību veidos pilnīgi jauni cilvēki".

Krievijas prezidents uzsvēra, ka pilnīgi jaunu cilvēku ienākšana valsts pārvaldē ir Krievijai ārkārtīgi nepieciešama. Viņaprāt, ierēdņiem jāveido atgriezeniskā saite ar iedzīvotājiem, izmantojot internetu un sociālos tīklus, kas, pēc Medvedeva domām, ir kļuvuši par reālu spēku.

Medvedevs pauda pārliecību, ka valdošās partijas "Vienotā Krievija" uzvara decembrī gaidāmajās Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās un pašreizējā premjerministra atgriešanās valsts prezidenta amatā pēc nākamgad martā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām būs garantija Krievijas turpmākai attīstībai.

"Ja vēlēšanās izdosies uzvarēt "Vienotajai Krievijai", ja izdosies uzvarēt prezidenta vēlēšanas, tā būs garantija, ka mēs turpināsim attīstīties," teica Medvedevs, uzsverot, ka "galvenā loma būs tiem politiskajiem spēkiem, kas pēc vēlēšanām ieņems centrālos amatus", jo "attīstībai ir svarīgi, kas ar ko nodarbojas".

Medvedevs arī atzina, ka pēc paziņojuma "Vienotās Krievijas" kongresā, ka izvirza prezidenta amatam pašreizējā premjerministra Valdimira Putina kandidatūru, daļa viņa atbalstītāju jutušies pievilti. "Zinu, ka tad, kad paziņoju par savu lēmumu "Vienotās Krievijas" kongresā, daļa manu atbalstītāju, cilvēku, kas runāja par nepieciešamajām pārmaiņām, jutās kaut kādā ziņā vīlušies," teica Medvedevs, tomēr uzsvēra, ka lēmums virzīt prezidenta amatam Putinu, bet pašam ieņemt premjerministra krēslu bijis rūpīgi pārdomāts.

Viņš arī atgādināja, ka abi ar Putinu ir atbildīgi cilvēki. "Tāpēc, ziniet, kad runā, ka mēs kaut kur mežā, makšķerējot satikāmies un visu samainījām, un tādu konfigurāciju izstrādājām, aizgājām uz kongresu - tas nepavisam nav tā. Patiesībā tas ir pietiekami ilga analīzes darba rezultāts," teica Krievijas prezidents, piebilstot, ka "mēs pieļaujam arī dažādu notikumu attīstības gaitu".

Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanas notiks 4.decembrī, bet Krievijas prezidenta vēlēšanas notiks 4.martā.

24.septembrī "Vienotās Krievijas" kongresā tika nolemts, ka Medvedevs būs "Vienotās Krievijas" saraksta līderis decembrī paredzētajās parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās. Kongresā arī kļuva zināms, ka Putins būs partijas kandidāts martā plānotajās prezidenta vēlēšanās, bet Medvedevs pēc prezidenta vēlēšanām kļūs par premjerministru.

Piektdienas vakarā "Vienotā Krievija" oficiāli kā savu prezidenta amata kandidātu izvirzīja Putinu, bet Medvedevs jau iepriekš ar pirmo numuru tika iekļauts partijas Valsts domes vēlēšanu kandidātu sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!