Foto: AFP/Scanpix
Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs trešdien paziņoja, ka valstij vajadzētu mazināt tās lomu ekonomikā, un brīdināja, ka viņa priekšgājēja Vladimira Putina valdīšanas laikā izveidotās valsts kompānijas pašreizējā formā varētu pārtraukt eksistēt.

"Es domāju, ka mēs esam zaudējuši kontroli pār valsts korporāciju izveidi. Taču tas nenozīmē, ka tās būtu jāslēdz," Kremlī notiekošajā valsts vadošo uzņēmēju sanāksmē sacīja Medvedevs, ierosinot, ka valsts kompānijas būtu nepieciešams pārveidot par akciju sabiedrībām.

Bijušā Krievijas prezidenta - tagadējā premjera - Putina valdīšanas laikā valdība izveidoja vairākas lielas valsts kompānijas, lai veicinātu izaugsmi tādās nozarēs kā autoražošana, civilā aviācija, nanotehnoloģijas, atomenerģētika un ieroču ražošana.

Analītiķi norāda, ka šo valsts gigantu necaurskatāmā struktūra ļāvusi tādiem Putina sabiedrotajiem kā valsts konglomerāta "Russian Technologies" vadītājam Sergejam Čemezovam darboties nekontrolētiem, un līdzšinējie mēģinājumi viņus iegrožot ir beigušies bez rezultātiem.

Medvedevs trešdien sanāksmē arī uzsvēra, ka valdībai vajadzētu noteikt nepieciešamo valsts iejaukšanās līmeni ekonomikā nākošajiem 15-20 gadiem.

Ekonomikas krīze Kremlim radījusi iespējas apmaiņā pret valsts finansiālu palīdzību palielināt akciju kontrolpakešu daļas privātajos uzņēmumos, kuru vadītāji saskārušies ar grūtībām segt apjomīgās parādsaistības.

Taču Krievijas valdība nesen paziņoja, ka grasās iegūt vairākus miljardus dolāru papildu budžeta ienākumos, nākošgad sākot īstenot jaunu privatizācijas programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!