Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas varas iestādēm ir jāatzīst, ka politiskās sistēmas vecais modelis sevi ir izsmēlis, tas ir jāmaina un tikai tad ir gaidāma attīstība, sestdien, tiekoties ar valdošās partijas "Vienotā Krievija" aktīvu, sacīja Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, vēsta raidsabiedrība BBC.

Viņš arī uzsvēra, ka tieši "Vienotajai Krievijai" kā varas partijai ir pirmajai par to jāpaziņo.

"Mums, acīmredzot, būs jauna politiskās sistēmas attīstības stadija. Tā jau ir sākusies. Un tā nav sākusies ne kaut kādu mītiņu rezultātā – tās ir tikai putas uz virsmas, cilvēku neapmierinātības izrādīšana. Tā sākās, jo vecais modelis, kas pēc labākās apziņas kalpoja mūsu valstis, neslikti kalpoja, tas sevi ir izsmēlis," sacīja Medvedevs.

Tikmēr Krievijas premjers Vladimirs Putins, kurš ir "Vienotās Krievijas" kandidāts prezidenta amatam, kurā viņam ir iespējas atgriezties pēc četru gadu pārtraukuma, intervijā TV kanālam "Rossija 24" paziņoja, ka nav vajadzības pazemināt 5% barjeru parlamenta vēlēšanās.

"Es nedomāju, ka mums barjera būtu jāpazemina zem pieciem procentiem, jo arī tā, manuprāt, ir kritiska. Citādi mēs saņemsim grūti vadāmu, darboties nespējīgu parlamentu," sacīja Putins.

Sestdien vairākās Krievijas pilsētās arī turpinājās protesti pret pārkāpumiem Krievijas Valsts domes vēlēšanās. Maskavā notika partijas "Jabloko" organizēts mītiņš, ko apmeklēja daži tūkstoši cilvēku. Visi runātāji aicināja klātesošos obligāti ierasties arī pēc nedēļas, 24.decembrī Saharova prospektā iecerēto lielo kopīgo protesta mītiņu

Kirovā vietējie komunisti sarīkoja mītiņu, kurā pēc iekšlietu dienestu aplēsēm piedalījās 120, bet pēc organizatoru versijas – daži simti cilvēku. Savukārt Čeboksaros mītiņā piedalījušies apmēram 70, bet Jaroslavļā – 250 cilvēki, atsaucoties uz policiju, vēsta BBC. Tikmēr "Interfax" ziņo par mītiņu arī Jekaterinburgā.

Jau vēstīts, ka 4. decembrī Krievijā notika parlamenta apakšpalātas Valsts Domes vēlēšanas, kurās saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiemuzvarēja pašlaik valdošā prezidenta Medvedeva un premjera Vladimira Putina partija "Vienotā Krievija", kas gan zaudēja divu trešdaļu vairākumu parlamentā. Tomēr opozīcija un starptautiskie novērotāji norāda uzplašiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un apšauba to tiesiskumu, tāpēc Krievijā notika plaši opozīcijas rīkoti protesti.

Eiroparlaments trešdien Strasbūrā pieņemtajā rezolūcijā aicina rīkot Krievijā jaunas, brīvas un taisnīgas Valsts domes vēlēšana un nekavējoties un pilnībā izmeklēt visus ziņojumus par krāpšanu un iebiedēšanu vēlēšanu laikā 4.decembrī, informēja Eiroparlamenta preses dienestā.

Eiroparlaments atzinīgi novērtēja demonstrācijas Krievijā kā iedzīvotāju gribas izpausmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!