Foto: AFP/Scanpix
Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs piektdien Valsts domē iesniedzis divus likumprojektus – viens no tiem paredz vienkāršot partiju reģistrēšanas kārtību, bet otrs - parakstu vākšanas procedūru, lai izvirzītu sevi par prezidenta amata kandidātu.

Par to, ka plānotas šādas politiskās sistēmas reformas, prezidents medijiem paziņoja jau iepriekš.

Likumprojekta par partiju reģistrēšanu anotācija liecina, ka minimālais partijā esošo cilvēku skaits ar 2013.gada 1.janvāri no 45 000 samazināsies līdz 500 cilvēkiem. Plānots atcelt prasību, kura nosaka, ka partijai jābūt reģionālajiem birojiem vismaz pusē no Krievijas reģioniem, proti, vairāk nekā 40 Krievijas Federācijas apgabalos.

Plānots arī samazināt partijas biedru kontroli – turpmāk viņiem par savu darbību un ienākumiem būs jāatskaitās valstij nevis katru gadu, bet gan reizi trīs gados.

Pēdējo reizi Krievijas likums par partiju reģistrēšanu tika labots 2006.gadā. Toreiz tika palielināts partijā nepieciešamo cilvēku skaits. Šīs prasības dēļ Krievijā pēdējo triju gadu laika nav reģistrēta neviena jauna partija, vēsta BBC.

Otrs domē iesniegtais likumprojekts paredz samazināt nepieciešamo parakstu skaitu, lai persona varētu izvirzīt savu kandidatūru Krievijas prezidenta amatam. Ja cilvēks vēlēsies izvirzīt savu kandidatūru šim amatam, tad viņam līdzšinējo divu miljonu parakstu vietā būs jāsavāc 300 000 parakstu. Savukārt, ja kandidātu vēlēsies izvirzīt partija, kura nav parlamentā, tai būs jāsavāc 100 000 parakstu.

Saskaņā ar likumprojektu, "kandidējot jebkurās vēlēšanās (izņemot Krievijas prezidenta vēlēšanas), visas politiskās partijas ir atbrīvotas no parakstu vākšanas," citē BBC.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents solījis izvērtēt vairākas premjera Vladimira Putina īstenotās un daudz kritizētās reformas, tostarp valsts vēlēšanu sistēmā. Medvedevs, kurš ceturtdien pēdējo reizi ar uzrunu uzstājās Krievijas Valsts domē, sacīja, ka vajadzētu atjaunot gubernatoru un republiku vadītāju ievēlēšanu tiešās vēlēšanās un veikt citas izmaiņas.

Medvedevs norādījis, ka ideja par vēlēšanu sistēmas maiņu Krievijā viņam radusies pēc iedzīvotāju protestiem par Valsts domes vēlēšanu rezultātiem. Taču viņš atkāroti uzsvēra, ka vēlēšanas notikušas godīgi, un norādīja, ka to rezultātu neatcels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!