Foto: AFP/Scanpix
Meksikas galvaspilsētā cīņā pret cūku gripu ieviesti stingri pasākumi, kas rada milzīgus zaudējumus ekonomikai, trešdien vēsta BBC.
Lai cīnītos pret vīrusa izplatību, Mehiko pārtraukta kafejnīcu un restorānu darbība. Tagad sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi produktus var tirgot tikai promnešanai.

Pēc Meksikas plašsaziņas līdzekļu sniegtās informācijas, šādu ierobežojumu dēļ cietīs aptuveni 35 tūkstoši restorānu un kafejnīcu, kā arī aptuveni 45 tūkstoši cilvēku, kuri nodarbināti sabiedriskās ēdināšanas sfērā.

Mehiko varas pārstāvjiem arī nācies atcelt kultūras pasākumus, slēgt nakts klubus, muzejus un kinoteātrus, kas nozīmē arī 36% kritumu galvaspilsētas ieņēmumiem no tūrisma un pakalpojumiem.

Mehiko Tirdzniecības palāta aprēķinājusi, ka cūku gripas dēļ galvaspilsētai rodas zaudējumi vismaz 777 miljonu peso (31 miljona latu) apmērā.

Visā valstī līdz 6. maijam ir slēgtas skolas. Meksikā arī aizliegts rīkot jebkādus publiskos pasākumus.

Meksikas veselības ministrs Hosē Anhels Kordova preses konferencē paziņoja, ka cilvēku skaits, kuri valstī miruši, iespējams, no cūku gripas, sasniedza jau 159 cilvēkus.

Tikmēr oficiāli apstiprināto cūku gripas izraisīto nāvju skaits ir krietni mazāks. Pēc ministra vārdiem, ar saslimšanas iemeslu noskaidrošanu nodarbosies speciālā laboratorija, kurā strādās amerikāņu un kanādiešu eksperti.

Kā ziņots, Pasaules Veselības organizācija paziņoja, ka bīstamo slimību vairs nav iespējams noturēt atsevišķu valstu robežās un tā draud pārvērsties pandēmijā, izplatoties citās pasaules valstīs un kontinentos.

Tiek ziņots par saslimšanu ar cūku gripu Lielbritānijā, Spānijā, Izraēlā, Kanādā, ASV un Jaunzēlandē.

Slimības dēļ ASV Kalifornijas štatā izsludināts ārkārtas stāvoklis, tā turpina izplatīties arī citos Savienoto Valstu štatos.

Praktiski visos inficēšanās gadījumos, kas reģistrēti ārpus Meksikas, slimība norit vieglā formā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!