Melnkalnē svētdien sākās vispārējās vēlēšanas, kurās galvenā cīņa notiek starp prezidenta Milo Džukanoviča vadīto koalīciju "Uzvara Melnkalnei", kura vēlas panākt Melnkalnes neatkarību, un triju politisko spēku aliansi "Vienoti par Dienvidslāviju", kas vēlas saglabāt Dienvidslāvijas Federāciju.
Melnkalnē ir 440 tūkstoši balsstiesīgo iedzīvotāju, kas svētdien ievēlēs 77 parlamenta deputātus. Pulksten 8.00 pēc vietējā laika balsošana sākās aptuveni tūkstots vēlēšanu iecirkņos, kuri tiks slēgti pulksten 21.00. Pirmie provizoriskie vēlēšanu rezultāti būs zināmi ap pusnakti.

Džukanoviča sabiedrotie cer iegūt pietiekami daudz vietu parlamentā, lai varētu izveidot valdību un šā gada vasarā organizētu referendumu par Melnkalnes neatkarību.

Dienvidslāvijas Federācijas sastāvā ir tikai divas republikas - Melnkalne un Serbija.

"Mēs cīnīsimies par referendumu," vēlēšanu priekšvakarā žurnālistiem paziņoja Džukanoviča padomnieks Miodrags Vukovičs.

Viņš prognozēja, ka Džukanoviča koalīcija vēlēšanās varētu iegūt aptuveni 40 vietas parlamentā, bet koalīcija "Kopā par Dienvidslāviju" - tikai 22 deputātu mandātus.

Sabiedriskās domas aptauju dati liecina, ka Džukanoviča bloks vēlēšanās varētu saņemt 42 līdz 47 procentus balsu, iegūst vairāk nekā pusi vietu parlamentā, bet opozīcijas spēki - aptuveni 25 līdz 37 procentus balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!