Melnkalne ir iesniegusi oficiālu lūgumu uzņemt valsti Eiropas Savienībā (ES), pēc tikšanās ar Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī pirmdien paziņoja premjerministrs Milo Djukanovičs.

Adrijas jūras piekrastē izvietotā Melnkalne, kuras iedzīvotāju skaits nepārsniedz 650 000, ceturtdien izlēma iesniegt uzņemšanas lūgumu Francijai, kas šobrīd pilda ES prezidentūras pienākumus.

"Mēs apzināmies, ka tagad mums priekšā ir grūta fāze, taču mēs esam gatavi strādāt kopā ar mūsu partneriem un atrisināt visas tās problēmas, kas mūs sagaida," runājot ar žurnālistiem, sacīja Djukanovičs.

Sagaidāms, ka Melnkalnes piemērs tuvāko mēnešu laikā pamudinās arī tai kaimiņos esošo Albāniju un Serbiju iesniegt oficiālus lūgumus par uzņemšanu ES.

Lēmumu par iespējamo iestāšanās sarunu gaitu tagad jāpieņem ES Padomei un prezidentūrai, norādīja ES paplašināšanās komisārs Olli Rēns.

"Es varu paziņot, ka [Eiropas] Komisija ir gatava sagatavot viedokli par Melnkalnes kandidatūru," piebilda komisārs.

Pagājušajā nedēļā, uzstājoties ar runu Oslo, Rēns norādīja, ka Melnkalne ir panākusi ievērojamu progresu reformu īstenošanā, taču uzsvēra, ka tai vēl daudz jāpaveic, lai atbilstu uzņemšanas kritērijiem.

Sākotnēji Melnkalne plānoja iesniegt oficiālu lūgumu par uzņemšanu ES jau šī gada pirmajā pusē, kad bloka prezidentūras pienākumus pildīja Slovēnija, taču pēc ES prasības šis lēmums tika atlikts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!