Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien lūdza pārējo Eiropas līderu atbalstu centieniem atdzīvināt bloka konstitūciju, uzsverot, ka neveiksme bloka virzībā uz priekšu būtu "vēsturiska kļūda".
Savā runā ES Romas līguma 50.gadadienas svinībās Merkele teica, ka 27 valstu blokam ir nepieciešama jauna dinamika divus gadus pēc tam, kad Francijas un Nīderlandes vēlētāji noraidīja ES konstitūcijas projektu, kurā bija paredzēts pārskatīt bloka novecot sākušās institūcijas.

"Ir svarīgi, lai šodien, šeit Berlīnē, 50 gadus pēc Romas līguma parakstīšanas mēs būtu vienoti ap mērķi radīt Eiropas Savienībai jaunu pamatu pirms 2009.gadā paredzētajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām," teica Merkele.

"Es gādāšu, lai līdz Vācijas prezidentūras beigām tiktu panākta vienošanās par "ceļu karti", un es ceru uz jūsu atbalstu," viņa sacīja.

"Esmu pārliecināta, ka mūsu panākumos ir ieinteresēta ne vien Eiropa, bet arī ES dalībvalstis un pilsoņi. Neveiksme būtu vēsturiska kļūda."

Uzrunājot ES līderus Vācijas Vēstures muzejā, Merkele teica, ka Eiropas Savienībai ir vajadzīgi skaidrāk definēti pienākumi enerģētikas, ārējās un drošības politikas jomās.

Merkele kā pašreizējās ES prezidējošās valsts vadītāja solījusi atdzīvināt līgumu, kas blokam dotu ilgtermiņa prezidentu un ārlietu ministru, padarītu vienkāršāku lēmumu pieņemšanas sistēmu un piešķirtu lielākas pilnvaras Eiropas un nacionālajiem parlamentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!