Foto: Reuters/Scanpix

Konflikts ar Krieviju Ukrainas dēļ var vērsties plašumā un solās būt ilgs, pirmdien brīdinājusi Vācijas kanclere Angela Merkele, vienlaikus paužot ticību, ka Kremlis tajā negūs virsroku.

"Ukrainas krīze vairs nav reģionāla problēma vien - tā skar mūs visus," viņa norādījusi pēc Austrālijā notikušā G20 samita.

Martā anektējot Krimu, Krievija metusi izaicinājumu visai Eiropas mierlaika kārtībai un vēlāk to turpinājusi, "eksportējot savu ietekmi", lai destabilizētu Austrumukrainu. Pēc Merkeles teiktā, pašreizējā notikumu attīstība īpaši apdraud Gruziju un Moldovu.

"Kas gan varēja domāt, ka 25 gadus pēc Berlīnes mūra krišanas, pēc Aukstā kara beigām, pēc tam, kad bija pārvarēta Eiropas un pasaules sašķeltība, pašā Eiropas sirdī var notikt kaut kas tāds?" vaicājusi Vācijas kanclere.

"Nedrīkst ļaut ņemt virsroku vecajai domāšanai - domāšanai ietekmes teoriju kategorijās, pārkāpjot starptautiskās tiesības, un esmu pārliecināta, ka tā arī neņems virsroku," uzsvērusi Merkele, kam G20 kuluāros bija ilgas sarunas ar Krievijas prezidentu.

Pēc viņas teiktā, Rietumi turpina centienus rast konfliktam diplomātisku risinājumu, bet neatsakās no ekonomiskajām sankcijām pret Maskavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!