Foto: AP/Scanpix/LETA

25. jūnijā apritēja mēnesis, kopš ASV Mineapoles policists Dereks Šovens nogalināja Džordžu Floidu, raisot vienus no vērienīgākajiem protestiem ASV vēsturē. Ielās izgājušos uzskaitīt neviens neņemas, bet vairāk nekā 200 ASV pilsētās izsludināta komandantstunda, prezidents Donalds Tramps piesaucis pat armijas izmantošanu, bet intelektuāļi piedāvā risinājumus vienai no dziļākajām sociālekonomiskajām krīzēm, kādās jebkad nonākusi pasaulē varenākā valsts.

Savu risinājumu prestižajā viedokļu medijā "Project Syndicate" publicējis arī Viskonsīnas-Milvoki Universitātes asociētais profesors, kā arī Stokholmas Ekonomikas augstskolas Rīgā vieslektors Džefrijs Somerss.

Dziļo krīzi viņš piedāvā risināt ar dziļām pārmaiņām ASV ekonomikas uzbūvē – paaugstināt minimālo darba samaksu un ieviest absolūtu nodarbinātību, cita starpā līdzekļus virzot Jaunā zaļā kursa (Green New Deal) nospraustajiem mērķiem. Somerss mudina arī pārskatīt ieroču politiku. Tā, viņaprāt, ir pamatā asiņainajai vardarbībai, kas tikai padziļina ekonomisko spriedzi sabiedrībā.

Vai pareizi saprotu, ka savu viedokli jūs veltījat demokrātiem, un cerība tā piepildījumam ir demokrāta, tātad Džo Baidena uzvara rudenī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās?

Ne tikai Baidenam būtu jāuzvar, bet demokrātiem vairākums vienlaikus būtu jāiegūst gan Pārstāvju palātā, gan Senātā. Viņiem jākontrolē abas parlamenta palātas jeb Kongress un Baltais nams un tikai tad viņi varētu lemt, cik daudz un kādā mērā no šāda ieteikumu kopuma varētu īstenot.

Mēs esam redzējuši demokrātus pie varas jau iepriekš – Bila Klintona, Baraka Obamas laikā. Vai viņi ir mēģinājuši īstenot kaut daļu no tā, ko jūs tagad iesakāt?

Nē! Neko, pilnīgi neko no tā. Bet mums ir jāsaprot, ka pēdējos 40 un vairāk gadus ASV pastāvējusi nodokļu politika, kura savulaik veidota, lai palielinātu ekonomisko izaugsmi caur bagātību pārdali augšup.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!