Foto: LETA
Baltkrievijā 12 kilometru attālumā no galvaspilsētas Minskas Mačuļišču militārajā lidlaukā svētdienas rītā notikuši divi sprādzieni, un tajos cietusi Krievijas agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidmašīna A-50, vēsta opozīcijas kustība BYPOL, ko izveidojuši bijušie drošības struktūru darbinieki.

Organizācija atsaucas uz saviem avotiem.

Atbilstoši organizācijas informācijai divu sprādzienu rezultātā cietusi lidmašīnas priekšējā un centrālā daļa, nodarīti bojājumi gaisa kuģa avionikai un radiolokācijas antenai.

Bojājumi ir nopietni, un A-50 lidot vairs nespēs.

Arī baltkrievu tīmekļa medijs "Motolko.Help" vēsta, ka sprādzienos cietusi Krievijas lidmašīna A-50 un ka tās reģistrācijas numurs ir RF-50608.

Lidmašīna ieradusies Baltkrievijā 3.janvārī un kopš tā laika izlidojusi 12 reizes. Šī lidmašīna atlidoja uz Baltkrieviju arī pērn 24.februārī.

BYPOL vadītājs Aleksandrs Azarovs raidsabiedrībai "Belsat" sacīja, ka lidmašīnai uzbrukts no gaisa.

"Tie bija droni. Operācijas dalībnieki – baltkrievi, plāna "Peremoga" dalībnieki. Viņi šobrīd jau ir drošībā aiz valsts robežām. Visi izbraukuši, lai tagad ķer vēju laukā," sacīja Azarovs.

Atbilstoši viņa teiktajam operācija gatavota vairākus mēnešus.

Krievijas bruņojumā ir septiņas modernizētas lidmašīnas A-50U, liecina Krievijas Stratēģiju un tehnoloģiju analīzes centra dati.

Ārzemēs bāzētie krievu, kā arī Ukrainas mediji svētdien dienas gaitā vēstīja, ka sprādzienos Baltkrievijas lidlaukā cietusi Krievijas militārā transporta lidmašīna un sniega novākšanas tehnika.

Aculiecinieki teikuši, ka notikuma vietā darbojušies daudzi karavīri un Valsts autoinspekcijas ekipāžas.

Svētdienas rītā par sprādzieniem lidlauka rajonā ziņoja arī platformas "Telegram" vietējie kanāli.

Krievijas bruņotie spēki Baltkrievijas teritoriju izmanto kā placdarmu uzbrukumiem Ukrainai. Tiesa gan, pēdējā laikā krietni mazāk nekā pilna mēroga kara pirmajās nedēļās.

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko paziņojis, ka Minska negrasās ievest savu karaspēku Ukrainas teritorijā un ka Baltkrievijas armija pieslēgsies karam tikai gadījumā, ja būs agresija no Kijivas puses.

Rietumu un Ukrainas izlūkdienesti uzskata – kaut arī uzbrukums no Baltkrievijas teritorijas ir iespējams, atbilstoši situācijai šobrīd tas ir mazticams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!