Zajeds, kurš ir vadījis šo naftas ieguvējvalstu apvienības OPEC dalībvalsti kopš 1971. gada, pēc ilgas slimības mira otrdienas vakarā vairāk kā deviņdesmit gadu vecumā. Viņš tika apglabāts trešdienas pēcpusdienā, un bērēs piedalīsies tikai viņa ģimenes locekļi un valdības delegācija.

Lai atvadītos no Zajeda, Arābu Emirātos ieradīsies arī valsts faktiskais vadītājs viņa pusbrālis kroņprincis Abdallahs, kā arī citi arābu valstu vadītāji vai viņu pārstāvji.

Vietējie laikraksti šodien veltīja vairākas lapaspuses, lai godinātu vīru, kurš “ar skatu nākotnē” bija vadījis valsti 33 gadus. “Ardievu mūsu tēvam, mūsu šeiham un arābu pasaules leģendai,” raksta viens no laikrakstiem.

Šeiham Zajedam 2000. gadā tika veikta aknu transplantācija, Informē Reuters.

Viņa valdīšanas laikā 4 miljonu iedzīvotāju lielajā valstī ir vislielākie ienākumi uz vienu iedzīvotāju, un 85% iedzīvotāju ir imigranti.

ASV valsts sekretārs Kolins Pauels ir nosūtījis līdzjūtību, kurā teikts: “Šeihs Zajeds bija augstsirdības, mērenības un gudrības paraugs. Visa pasaule pazina viņu kā attīstības, taisnīguma un cilvēcības veicinātāju.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!