Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirms attiecības starp Krieviju un Vāciju varētu tikt atjaunotas, Krievijai ir jāatbrīvojas no prezidenta Vladimira Putina, uzskata Minhenes Drošības konferences vadītājs Kristofs Heisgens, kurš nosauca šo vajadzīgo procesu par "deputinizāciju".

"Es lietoju deputinizācijas terminu, jo valsts ir pilnīgi saistīta ar Putinu," bijušais Vācijas vēstnieks ANO Heisgens paziņoja Vācijas mediju grupai "Redaktionsnetzwerk Deutschland" (RND) pirms Minhenes Drošības konferences, kura sāksies piektdien.

Heisgens sacīja, ka Kremļa līderis Putins ir Krievijas valdnieks, kas pieņem visus lēmumus.

Nesen publicētā grāmatā Heisgens paskaidro, ka attiecību atjaunošana starp Vāciju un Krieviju varētu "notikt tikai ar citu valdību Maskavā, kas rīkojas uz starptautisko tiesību pamata un ir gatava īstenot savās mājās kaut ko līdzīgu "denacifikācijai", kas notika Vācijā [pēc Otrā pasaules kara]".

Heisgens arī apsūdzēja Putinu sistemātiskā dezinformācijas kampaņā par Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas pilnā apjomā tika uzsākts pērnā gada 24.februārī pēc Putina pavēles.

"Cilvēkiem esot jātic viņa naratīvam, ka notiek Rietumu uzbrukums un ka nacisti atkal iebrūk Krievijā," Heisgens sacīja intervijā RND.

Runājot par potenciālām attiecībām nākotnē, Heisgens sacīja, ka vācieši un krievi vairākus gadsimtus uzturējuši labas attiecības un "uz to var balstīties'', atjaunojot abu valstu attiecības.

Starptautiskā Minhenes Drošības konference notiks gandrīz gadu pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā sākuma. Tajā ir gaidāmi augsta ranga dalībnieki, tostarp ASV viceprezidente Kamala Harisa, Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

Heisgens, kurš bija ārpolitikas padomnieks bijušās Vācijas kancleres Angelas Merkeles administrācijā, šogad pirmoreiz vadīs šo konferenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!