Foto: AFP/Scanpix/LETA

Igaunijas valdošās koalīcijas partiju pārstāvjiem pirmdien nav izdevies atrast izeju no krīzes, ko izraisījuši tajā ietilpstošās labēji populistiskās Konservatīvās tautas partijas (EKRE) bijušā priekšsēdētāja, iekšlietu ministra Marta Helmes izteikumi Vācijas raidsabiedrībai "Deutsche Welle", pirmdien atzinis premjerministrs, Centra partijas līderis Jiri Ratass.

Pēc viņa teiktā, situācija tiešām ir sarežģīta, bet puses strādā pie risinājuma un atsāks sarunas otrdienas rītā.

Aizvadītajā nedēļā "Deutsche Welle" intervijā iekšlietu ministrs cita starpā tika izjautāts par EKRE rosināto referendumu, kurā vēlētājiem tiktu uzdots jautājums, vai iekļaut Igaunijas konstitūcijā definīciju par laulību kā savienību starp vīrieti un sievieti. Vācu žurnālists Helmem vaicāja, vai, viņaprāt, "saskries geji un pārplūdinās igauņu nāciju". Atbildot Marts Helme atzina, ka ir noskaņots nedraudzīgi pret netradicionālas seksuālās orientācijas cilvēkiem, un ieteica viņiem pārvākties uz Zviedriju, kur visi pret viņiem izturēšoties pieklājīgāk.

Reaģējot uz šiem izteikumiem, opozīcijas partiju līderi aicināja Helmi atkāpties, bet premjers pauda nožēlu par ministra teikto un paziņoja, ka viņa vadītā Centra partija veidojusi valdošo koalīciju, balstoties uz citādām vērtībām, kas paredz, ka visi Igaunijas pilsoņi likuma priekšā ir vienlīdzīgi, un nepieļauj neiecietību. Savukārt prezidente Kersti Kaljulaida iekšlietu ministra teikto nosauca par "vienkārši riebīgu" un paziņoja, ka Igaunijas cilvēki pelnījuši labāku ministru.

Pirmdien EKRE līderis, finanšu ministrs, Marta Helmes dēls Martins Helme faktiski izteica premjeram ultimātu, paziņojot, ka EKRE aizies no valdības, ja iekšlietu ministram nāktos atkāpties saskaņā ar premjera lēmumu vai neuzticības balsojumu parlamentā, kas būtu iespējams, ja opozīcijas prasību atbalstītu arī koalīcijas deputāti.

Pēc viņa teiktā, "jautājums nav par to, vai valdības vadītājs uzticas savam iekšlietu ministram, bet par to, vai EKRE uzticas pašam premjeram".

Trešās valdošās koalīcijas partneres, partijas "Tēvzeme" priekšsēdētājs Helirs Valdors Sēders iepriekš izteicās, ka Helmes izteikumi "ministram nepiedien" un apgrūtina sadarbību koalīcijā.

"Iespējams, tā vai cita partija labprātīgi aizies no koalīcijas, iespējams, tas beigsies ar neuzticības izteikšanu, bet iespējams arī, ka mēs turpināsim darbu koalīcijā, risināsim sarunas un centīsimies virzīties tālāk," viņš piebilda.

Pēc opozīcijā esošās Reformu partijas pārstāvja Valdo Randperes teiktā, viņš gaida koalīcijas sabrukšanu, un reformisti ir gatavi iekļauties koalīcijā, "bet tikai ne ar EKRE".

Opozīcijā esošās Sociāldemokrātiskās partijas priekšsēdētājs Indreks Sārs savukārt paziņojis, ka "par Helmes naidīgajiem un necienīgajiem vārdiem atbild pirmām kārtām Jiri Ratass".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!