Foto: Reuters/Scanpix

Ne visiem Afganistānas pilsoņiem, kas palīdzēja Lietuvas karavīriem, ir tiesības pārcelties uz Lietuvu un iegūt tur patvērumu, paziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks, piebilstot, ka viņa rīcībā nav informācijas par otro Afganistānas pilsoni, kurš aicinājis viņam piešķirt patvērumu Lietuvā.

"Bija diezgan daudz cilvēku, kas mums ļoti palīdzēja, bet bija arī tādi, kas strādāja, bet vēlāk mēs atteicāmies no viņu pakalpojumiem. Mēs nevaram teikt, ka visi, kas tur strādāja, ir pelnījuši pārcelties uz dzīvi šeit," Oleks pirmdien teica žurnālistiem.

"Protams, visiem, kas nonāk grūtībās, ir jāsaņem papildu palīdzība, tā ir pozīcija, kādu paudīsim," ministrs piebilda.

Viņš norādīja, ka Lietuvas karavīriem Afganistānā palīdzēja "ducis vai daži desmiti" vietējo iedzīvotāju.

Oleks atteicās komentēt, vai patvērums būtu jāpiešķir Afganistānas pilsonim Naziram Honaram, kurš pagājušajā nedēļā publiski lūdza Lietuvas palīdzību. Ministrs norādīja, ka viņa rīcībā par šo personu informācijas nav.

Pagājušajā nedēļā ASV žurnālists Džošs Frīdmens videoapmaiņas vietnē "YouTube" publicēja Honara paziņojuma ierakstu no bēgļu nometnes Grieķijā.

Ierakstā Afganistānas pilsonis stāsta, ka strādāja Apvienoto Nāciju Organizācijas finansētā miera un integrācijas programmā un cieši sadarbojās ar Lietuvas karavīriem. Honars teica, ka viņš cita starpā bija vidutājs starp Lietuvas Bruņotajiem spēkiem un islāmistu kaujinieku grupējumu "Taleban", un vēlāk šis pienākums esot ietekmējis viņa drošību.

Lietuvas Bruņotajiem spēkiem šis Afganistānas pilsonis ir zināms, apstiprināja spēku Apvienotā štāba pārstāvis kapteinis Toms Pakalnišķis.

Savukārt iekšlietu viceministrs Elvins Jankevičs teica, ka Honaram tiks sniegta palīdzība, ja apstiprināsies, ka viņš ir sadarbojies ar Lietuvas Bruņotajiem spēkiem.

Marta beigās Frīdmens publicēja vēl vienu ierakstu no tās pašas bēgļu nometnes Grieķijā. Tajā bijušais Lietuvas karavīru tulks Afganistānā Abdulbasirs Jususi lietuviešu valodā lūdza patvērumu valstī. Medijos un sociālajos tīklos izplatītais aicinājums izraisīja ātru Lietuvas valdības reakciju - nedēļu vēlāk viņš tika nogādāts Lietuvā un pašlaik tiek izskatīts viņa patvēruma pieteikums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!