Foto: AFP/Scanpix
Pagaidām nav pamata izvirzīt versijas par Sajānu-Šušenskas hidroelektrostacijā (HES) notikušās avārijas iemesliem, jo tā ir pati "vērienīgākā un nesaprotamākā avārija pasaulē", trešdien paziņoja Krievijas enerģētikas ministrs Sergejs Šmatko, vēsta BBC.

imageFoto galerija

Viņš aicināja neizdarīt secinājumus pirms starpresoru komisijas izmeklēšanas beigām. Pēc viņa vārdiem, "norautā turbīnas vāka svars ir 800 tonnas, un mēs neizprotam šīs parādības dabu."

Kā liecina Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas oficiālie dati, avārijas upuru skaits palicis nemainīgs - 12 Krievijas lielākās HES strādnieki gājuši bojā, 15 guvuši ievainojumus.

Tomēr bezvēsts pazudušo skaits samazinājies par diviem cilvēkiem - līdz 62. Kā paskaidroja ārkārtas situāciju ministrs Sergejs Šoigu, viens par pazudušu uzskatītais atgriezies mājās no makšķerēšanas. Otra cilvēka atrašanās apstākļus viņš neprecizēja.

"Mūsu pamatuzdevums joprojām ir bojāgājušo un cietušo meklēšana," uzsvēra Šoigu. Iepriekš gan uzņēmumā "Rusgidro", kuram pieder HES, pārstāvis apliecināja, ka cerību atrast izdzīvojušos nav.

Ūdens temperatūra, kas appludināja HES mašīnu zāli, pašlaik ir tikai četri grādi pēc Celsija skalas.

Avārijas seku likvidēšanas un glābšanas darbu aktīvā fāze, pēc Šoigu vārdiem, ilgs vismaz nedēļu - viens no pamatuzdevumiem ir likvidēt drupu un metāla konstrukciju nogruvumus, kas atrodas zem ūdens.

Kā norādīja ārkārtas situāciju ministrs, negadījumu izprovocējis spēcīgs hidrotrieciens - strauja spiediena paplielināšanās ūdens vados, kas izraisīja konstrukciju bojājumus. Tomēr vēl ir jānoskaidro paša hidrortrieciena iemesli.

Pēc Krievijas enerģētikas ministra vārdiem, HES atjaunošanai pēc avārijas būs nepieciešami aptuveni 40 miljardi rubļu (620 miljoni latu).

Kā ziņots, avārija HES uz Jenisejas upes Sibīrijā notikusi pirmdien hidroagregāta remonta laikā. Mašīnu zālē ieplūdis ūdens, ko izdevies apturēt aptuveni 40 minūšu laikā. Vēlāk izmeklētāji konstatējuši, ka uzsprādzis eļļas transformators.

No traucēta agregāta Sajānu-Šušenskas ūdenskrātuvē izlijušas aptuveni 40 tonnas transformatora eļļas, kas virzās uz leju pa Jeņisejas upi.

Uzņēmuma "Rusgidro" pārstāvji apgalvo, ka aizsprosta sabrukuma draudu nav, un pašas HES centrālā daļa nav cietusi.

Šī ir viena no lielākajām šāda veida stacijām pasaulē. Tajā ir desmit hidroagregāti, kuru jauda ir 640 megavati. Hidroelektrostacija vidēji izstrādā 22,8 miljardus kilovatstundu enerģijas gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!