Ukraina ir apņēmusies darīt visu, lai iespējami drīzāk varētu pievienoties NATO, pēc sarunas ar savu Vācijas kolēģi Berlīnē paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Volodimirs Ohrizko.
"Ukrainas dalība NATO mums ir centrālais jautājums," viņš teica žurnālistiem. "Mēs darīsim visu, ko vien varēsim, lai iespējami drīzāk pievienotos NATO."

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers kopīgajā preses konferencē nepieminēja šo Kijevas vēlmi.

Pēc sarunām ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu Vācijas kanclere Angela Merkele pagājušajā nedēļā paziņoja, ka NATO aliansei ir pāragri piedāvāt Dalības rīcības plānu (MAP) Ukrainai vai Gruzijai.

NATO ministru tikšanās decembrī, kurā, kā daudzi prognozē, aliansei būtu izdevība piedāvāt Gruzijai un Ukrainai MAP, būs tikai "sākotnējā izvērtēšana", sacīja Merkele.

Pagājušajā mēnesī ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa atkārtoti apliecināja Vašingtonas enerģisko atbalstu kandidātvalsts statusa piešķiršanai Ukrainai un Gruzijai, taču neminēja iespējamo termiņu.

Aprīļa samitā NATO attiecās piešķirt Ukrainai un Gruzijai kandidātvalstu statusu Francijas un Vācijas iebildumu dēļ, kaut gan šo valstu līderi piekrita formulējumam, ka "šīs valstis kļūs par alianses loceklēm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!