Foto: Kadrs no video

69 gadu vecumā miris Krievijas Pareizticīgās baznīcas virspriesteris Dmitrijs Smirnovs, kurš pazīstams ar dažādiem pretrunīgi vērtētiem izteikumiem, tostarp Covid-19 pandēmijas slavināšanu, vēsta "Radio Svoboda".

Par priestera nāvi 21. oktobrī paziņojis Krievijas Pareizticīgās baznīcas preses sekretārs Vasīlijs Rulinskis. Viņa nāves iemesls paziņojumā nav minēts.

Tikmēr aģentūrai TASS baznīcā noliedz iespēju, ka viņa nāves iemesls būtu bijis Covid-19, norādot, ka cienīgtēvs miris no kādas hroniskas slimības.

Smirnovs bija pazīstams ar saviem pretrunīgi vērtētajiem un provokatīvajiem izteikumiem, piemēram, viņš aizstāvēja baznīcas praksi svētīt kodolieročus, saucot tos par "krievu tautas, tās kultūras un baznīcas pestītājiem".

Tāpat viņš aicināja ticīgos atdot visus savus iekrājumus baznīcai un pamācīja vientuļas krievu sievietes meklēt vīrus Āfrikā.

Šogad februārī sievietes, kas dzīvo kopā ar neprecētiem partneriem, viņš nosauca par "bezmaksas prostitūtām".

Pavasarī Covid-19 viņš nosauca par "ārkārtīgi noderīgu parādību", jo, viņaprāt, pandēmijas ietekmē cilvēki sākuši vairāk rūpēties cits par citu un labāk izprast kristīgās vērtības.

Nedēļu vēlāk maijā viņš pats tika hospitalizēts ar Covid-19.

Augustā pēc plašas kritikas par viņa izteikumiem Smirnovu atcēla no Krievijas Pareizticīgā patriarha Ģimenes lietu komisijas vadītāja amata, taču iecēla par šīs pašas komisijas goda priekšsēdētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!