Bijušais ASV kongresmenis – demokrāts Čārlijs Vilsons, kas pielicis daudz spēka, lai palīdzētu Afganistānas kaujiniekiem cīņā pret padomju karaspēku, miris slimnīcā Teksasā 76 gadu vecumā, ceturtdien vēsta BBC.

Pēc mediķu sniegtās informācijas, bijušajam politiķim bija elpošanas slimība un trešdien viņš nogādāts slimnīcā elpošanas problēmu dēļ. Saskaņā ar sākotnējo diagnozi Vilsons miris no sirdslēkmes.

1980. gados Teksasas politiķis spēlējis vienu no galvenajām lomām, vācot līdzekļus militārajiem formējumiem, kas cīnījās pret padomju klātbūtni Afganistānā.

Ar tiešu Vilsona līdzdalību, kuram bija milzu ietekme ASV finanšu aprindās, miljardiem dolāru nonāca Centrālajā Izlūkošana pārvaldē (CIP), kura šos līdzekļus izmantoja, lai apgādātu modžahedus ar mūsdienu bruņojumu.

"Vienkārši es sajūtu iespēju paņemt šos kuces bērnus pie rīkles," vienā no pēdējām intervijām paskaidroja Vilsons, kuru pazīst par skarbiem antikomunistiskiem noskaņojumiem.

Kā uzsvēra ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss, Vilsona pūliņi palīdzēja atvairīt PSRS iebrukumu Afganistānā, atbrīvot veselu tautu un izbeigt auksto karu.

Vilsons no 1973. - 1996.gadam Kongresā pārstāvēja dzimto Teksasas štatu. Viņš bija pazīstams arī kā liels uzdzīvotājs par savu aizraušanos ar alkoholu un sievietēm.

Kongresmeņa loma ASV specdienestu slepenajā operācijā Afganistānā kļuvusi par pamatu Holivudas filmai "Čārlija Vilsona karš" ar Tomu Henku galvenajā lomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!