Foto: AP/Scanpix/LETA

Ieslodzītais Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs ir miris, piektdien paziņoja cietuma dienests Jamalo-Ņencu reģionā, kur viņš izcieta sodu, raksta aģentūra "Reuters".

Navaļnijs bija 47 gadus vecs.

Jamalo-Ņencu autonomā apgabala Federālais soda izpildes dienests savā tīmekļa vietnē publicētajā paziņojumā norādīja, ka Navaļnijs piektdien pēc pastaigas "sajutās slikti" un "gandrīz uzreiz zaudēja samaņu".

Paziņojumā, uz kuru atsaucas "Reuters", teikts, ka izsaukti medicīnas darbinieki, taču viņiem nav izdevies Navaļniju reanimēt. Opozicionāra nāves iemesls tiek noskaidrots.

Ceturtdien, 15. februārī, Navaļnijs attālināti piedalījies tiesas sēdē. Soctīklos izplatīts videoklips, kurā it kā redzami kadri no šīs sēdes un kuros nav pamanāmas pazīmes, kas liecinātu par to, ka opozicionāra veselības stāvoklis ir slikts.

Vietējie mediķi pavadīja pusstundu, mēģinot atdzīvināt Alekseju Navaļniju, atsaucoties uz Krievijas ziņu aģentūru "Interfax", raksta "Sky News". "Ārsti, kas ieradās notikuma vietā, turpināja kolonijas mediķu jau nodrošinātos reanimācijas pasākumus un [to darot] pavadīja vairāk nekā pusstundu (..) tomēr pacients nomira."

Navaļnijs var tikt uzskatīts par pašu ietekmīgāko Krievijas opozicionāru pēdējo gadu laikā. Savā politiskajā karjerā viņš ieguva atpazīstamību ar videoklipiem, kuros atklāja plašu korupciju Krievijas varas gaiteņos, kā arī ar dažādiem publiskiem pasākumiem, kuros kritizēta Krievijas prezidenta, agresora Vladimira Putina valdība.

Krievijas opozīcijas politiķis ieguva atzinību arī par to, ka viņš 2021. gadā brīvprātīgi atgriezās Krievijā no Vācijas, kur ārstējās pēc mēģinājuma viņu saindēt ar nervus paralizējošu vielu.

Putinam ir paziņots par Navaļnija nāvi, paziņoja Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Navaļnijs izcieta 19 gadu cietumsodu saistībā ar dažādām apsūdzībām, kas uzskatītas par politiski motivētām. Pagājušā gada beigās viņš tika pārvietots uz Arktikas soda koloniju - vienu no bargākajiem cietumiem Krievijā, atzīmē britu raidsabiedrība BBC.

Navaļnija advokāts Leonīds Solovjovs Krievijas medijiem sacīja, ka pagaidām komentārus nesniegs.

Navaļnijs vēlējās gāzt Vladimiru Putinu vēlēšanās, taču viņam tika liegts kandidēt 2018. gada prezidenta balsojumā. Šī gada martā Krievijā atkal paredzētas prezidenta vēlēšanas, taču Kremļa saimniekam pretī nestāsies nopietna opozīcija. Vienam no potenciālajiem Putina konkurentiem, Borisam Nadeždinam, tika aizliegts kandidēt vēlēšanās.

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs platformā "X" (iepriekš zināma kā "Twitter"), reaģējot uz ziņām par Navaļnija nāvi, rakstīja: "Viņu [Navaļniju] tikko nežēlīgi noslepkavoja Kremlis. Tas ir fakts, un tas ir jāzina par Krievijas pašreizējā režīma patieso būtību. Izsaku līdzjūtību ģimenei un draugiem."

Arī Lielbritānijas premjers Riši Sunaks "X" izteica līdzjūtību Navaļnija tuviniekiem un norādīja: "Tās ir šausmīgas ziņas. Aleksejs Navaļnijs, būdams sīvākais Krievijas demokrātijas aizstāvis, savas dzīves laikā demonstrēja neticamu drosmi."


Eiropadomes prezidents Šarls Mišels izteicās, ka ES uzskata Krieviju par "vienīgo atbildīgo" saistībā ar Alekseja Navaļnija nāvi. Krievu politiķis "nesa vislielāko upuri", Mišels pauda "X". "ES uzskata, ka Krievijas režīms ir vienīgais atbildīgais par šo traģisko nāvi," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!