Foto: AP/Scanpix
78 gadu vecumā miris neonacists Ernsts Zindels, kurš kļuva bēdīgi slavens ar aktivitātēm Kanādā un ASV, bet pēc tam tika deportēts uz dzimto Vāciju, kur izcieta cietumsodu par holokausta noliegšanu.

Cindels miris ar infarktu sestdien savās mājās Vācijas Bādenes-Virtembergas federālās zemes Bādvildbādas pilsētā, vēsta Kanādas mediji, atsaucoties uz viņa ASV dzīvojošās sievas Ingrīdas Cindeles paziņojumu.

Ernsts Cindels dzimis Vācijā 1939. gadā, bet 1958. gadā emigrējis uz Kanādu, kā tiek uzskatīts, lai izvairītos no obligātā militārā dienesta Vācijā.

Dzīvojot Kanādā, Cindels 1975. gadā Toronto nodibināja nacistiskās literatūras izdevniecību "Samisdat-Verlag". Tā izdeva arī Cindela darbus, tostarp "Hitlers, kuru mēs mīlējām, un kāpēc".

Vēlāk Cindels pārcēlās uz ASV, taču imigrācijas noteikumu pārkāpumu dēļ 2003. gadā tika deportēts atpakaļ uz Kanādu. Pēc ierašanās Kanādā Cindels tika apcietināts, un 2005. gadā tiesnesis atzina, ka Cindela darbība apdraud nacionālo un starptautisko drošību, un nolēma, ka Cindels jādeportē uz Vāciju.

Vācijā viņam bija izvirzītas apsūdzības par holokausta noliegšanu. 2007. gadā Vācijas tiesa piesprieda Cindelam piecu gadu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!