Sers Edmunds Hilarijs, pirmais cilvēks, kam izdevās uzkāpt Everestā, miris 88 gadu vecumā, raksta BBC. Jaunzēlandes premjerministre Helēna Klarka raksturoja viņu kā vēsturisku personu, un visiem Jaunzēlandes iedzīvotājiem viņa aiziešana ir liels zaudējums.
Sera Hilarija veselības stāvoklis pasliktinājās jau kopš aprīļa, kad viņš piedzīvoja kritienu ceļojuma laikā uz Nepālu. Viņš bija pirmais cilvēks, kas uzdrīkstējās un spēja uzrāpties 8 850 metrus augstajā virsotnē, un tas notika 1953.gada 29.maijā kopā ar nepāliešu šerpu Norgaju Tenzingu.

Pēc uzkāpšanas Everestā Hilarijs vadīja vairākas ekspedīcijas uz Dienvidpolu un veltīja savu dzīvi, palīdzot šerpām Nepālas Khumbu reģionā. Viņa dibinātais Himalaju fonds ir palīdzējis uzbūvēt slimnīcas, klīnikas, tiltus, lidmašīnu nolaišanās vietas un gandrīz 30 skolas. 2003.gadā Hilarijam tika piešķirts Nepālas goda pilsoņa tituls.

Leģendārais kalnos kāpējs, piedzīvojumu meklētājs un filantrops ir pasaulē vispazīstamākais jaunzēlandietis, kura dzīve arī pēc viņa nāves dos iedvesmu jaunajiem pētniekiem, kā tā darījusi jau pusgadsimtu, teikts vadības oficiālajā paziņojumā. Hilarija piederīgie sākuši saņemt līdzjūtības un uzmundrinājuma vēstules no visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!