Foto: morgueFile
84 gadu vecumā pēc ilgstošas slimības svētdien miris Turcijas pirmais islāmistu premjerministrs un islāmiskās politikas patriarhs Nedžmetins Erbakans, paziņoja viņa palīgi.

"Turcija zaudējusi vienu no saviem vērtīgākajiem cilvēkiem. Vieglas smiltis," televīzijā NTV teica viņa palīgs.

Erbakans, kurš pēdējos gados vadīja nelielo "Laimes partiju" janvāra sākumā tika hospitalizēts. Tika ziņots, ka tas noticis kājas infekcijas dēļ.

Pēdējo gadu laikā bijušais Turcijas premjerministrs izskatījās nevesels un bieži pārvietojās ratiņkrēslā.

Erbakans kļuva par sekulārās Turcijas pirmo islāmisko premjerministru 1996.gadā, kad bija labēji centrisko partiju koalīcijas līderis.

Pēc tam, kad Labklājības partija 1998.gadā tika pasludināta par nelikumīgu, tās biedri sadalījās divās nometnēs - islāmistos, kuri palika lojāli Erbakanam, un mērenajos, kuri atteicās no politiskā islāma, tostarp Gils un pašreizējais premjers Redžeps Tajips Erdoans.

2008.gadā Turcijas prezidents Abdullahs Gils apžēloja Erbakanu, kurš izcieta mājas arestu par līdzekļu piesavināšanos. Erbakans pirmo reizi tika notiesāts 2002.gadā, bet veselības problēmu dēļ viņam izdevās četras reizes atlikt sprieduma izpildi. Spriedums tika pārsūdzēts, bet tiesa pieņēma tādu pašu lēmumu, kuru Apelāciju tiesa iepriekš apstiprināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!