Zviedrijas ārlietu ministre Anna Linda no gūtajiem ievainojumiem ceturtdien slimnīcā nomirusi, ziņo Zviedrijas aģentūra TT.
Tirdzniecības centrā sadur Zviedrijas ārlietu ministri

Viņas ievainojumi sākotnēji tika uzskatīti par dzīvību neapdraudošiem, taču ārstiem jau vairāk nekā 10 stundas pēc uzbrukuma nebija izdevies apturēt iekšējo asiņošanu.

Ķirurgi bija pabeiguši astoņas stundas ilgu operāciju ministrei, taču viņa bija nogādāta atpakaļ operāciju zālē, lai apturētu atsākušos iekšēju asiņošanu viņas nopietni ievainotajās aknās.

Iespējams, atcels referendumu

Kāds pagaidām vēl nenoskaidrots vīrietis trešdien lielveikalā Stokholmas centrā uzbruka Zviedrijas ārlietu ministrei Annai Lindai, sadurot viņu krūtīs, vēderā un rokās.

Zviedrijas premjerministrs Jērans Persons pēc uzbrukuma pavēstīja, ka valdība ceturtdien apspriedīsies, vai nevajadzētu atcelt referendumu.

Persons arī nekavējoties izdevis rīkojumu par drošības pasākumu pastiprināšanu visiem valdības ministriem, karalim Karlam XV Gustavam, vadošajiem politiķiem un galvenajām valdības ēkām.

Policija un slepenais dienests plašā operācijā meklē uzbrucēju. Stokholma ir pārpildīta ar policistiem, kas meklēšanā iesaistījuši arī suņus un helikopterus. "Pagaidām vēl mēs nevienu neesam apcietinājuši vai aizturējuši," agrā ceturtdienas rītā sacīja policijas pārstāve Tina Gustafsone.

Saskaņā ar aculiecinieku stāstīto, uzbrucējs bijis aptuveni 1,8 metrus garš vīrietis armijas jakā un "izskatījies pēc zviedra".

Policija uzskata, ka šis uzbrukums nav bijis politisku motīvu vadīts.

Atgādina šausmīgus notikumus

Zviedrijas politiķi un citi sabiedrībā pazīstami cilvēki ikdienā pārvietojas bez miesassargiem, izņemot premjerministru, kam ir divi apsargi civildrēbēs, un neievēro kādus īpašus drošības pasākumus, salīdzinot ar citām Eiropas nācijām.

Taču 1986.gadā Zviedriju šokēja premjerministra Ūlofa Palmes noslepkavošana, kurš tika nošauts, kad atgriezās mājās no kino apmeklējuma. Viņa slepkava tā arī netika atrasts.

"Zviedrijas tautai tas atgādina šausmīgās atmiņas par ŪIofu Palmi. Tas varētu nozīmēt, ka no šā brīža Zviedrijas politiķiem būs nepieciešami apsargi visur, kur viņi dodas," sacīja Zaļo partijas līderis Pēters Ēriksons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!