Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vismaz 35 cilvēki gājuši bojā protestos, kas Irānā izcēlās pēc jaunas sievietes nāves laikā, kad viņa atradās apcietinājumā, atsaucoties uz valsts medijos ziņoto, raksta "The Guardian".

Protesti Islāma Republikā ilgst jau vairāk nekā nedēļu. Demonstranti ir izgājuši ielās lielākajās Irānas pilsētās, tostarp galvaspilsētā Teherānā, astoņas naktis pēc kārtas kopš Mašas Amini nāves. 22 gadus vecā sieviete mira trīs dienas pēc nonākšanas arestā par hidžāba lakata nēsāšanu "nepiemērotā" veidā.

Amini nomira pēc tam, kad viņu arestēja Irānas morāles policija, kas ir atbildīga par Islāma Republikas stingrā sieviešu apģērba koda ievērošanu. Aktīvisti sacīja, ka viņa apcietinājumā saņēmusi sitienu pa galvu, taču Irānas varas iestādes noliegušas vardarbības pielietošanu.

ASV piektdien paziņoja, ka atvieglo eksporta ierobežojumus, lai uzlabotu Irānas piekļuvi internetam, ko Teherānas valdība ir stingri ierobežojusi kopš Amini nāves.

"Ņemot vērā šos soļus, mēs palīdzēsim pārliecināties, ka Irānas tauta netiek turēta izolācijā un tumsā," sacīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. "Šis ir konkrēts solis, lai sniegtu nozīmīgu atbalstu irāņiem, pieprasot ievērot viņu pamattiesības."

Medijs ziņo, ka Irānā piektdien notikušas arī demonstrācijas, kurās pausts atbalsts valsts drošības spēkiem.

Irāna nesenā pagātnē ir cīnījusies ar protestu viļņiem, galvenokārt ilgstošas ekonomiskās krīzes dēļ, ko saasināja ar tās kodolprogrammu saistītās ASV sankcijas. 2019. gada novembrī valstī notika nāvējošākā vardarbība kopš 1979. gada Islāma revolūcijas, izceļoties protestiem par valsts kontrolētās benzīna cenas pieaugumu. Lēsts, ka šajos protestos miruši simtiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!