Mjanmas lielākajā pilsētā Jangonā demonstranti iesaistījušies asā vārdu apmaiņā ar policiju un drošības spēkiem, kas pilsētas ielās un ap lielākajiem klosteriem izvietojuši dzeloņdrātīm klātas barikādes, raksta "Reuters". Atgādināsim, ka jau 11 dienas Mjanmā norisinās protesti pret 45 gadus valdījušo militāro huntu un arvien sliktāko ekonomisko situāciju.
Pilsētas ielas galvenokārt ir tukšas, jo iedzīvotāji baidās no 1988.gadam līdzīgiem notikumiem, kad armija ar spēku apspieda sacelšanos, nogalinot aptuveni 3 000 cilvēku.

Pa ielām pārvietojas kravas automašīnas ar skaļruņiem, pa kuriem tiek izteikti draudi tiem, kas slēpj no policijas aizbēgušos. Daudzi cilvēki, atbalstot protesta akcijas un sašutumā par simtiem budistu mūku arestu, ir piedāvājuši savās mājās patvērumu aktīvākajiem demonstrantiem, kurus meklē policija.

Pilsētas centrā ļaudis ar saviem saucieniem kaitināja drošības spēkus, vēlāk glābjoties sānieliņās, kad tie gatavojās sākt apšaudi. Pašlaik pagājušas trīs dienas kopš valdības aktīvas rīcības protestu apspiešanā, un pilsētā vairs nav iespējams rīkot tik plaša mēroga demonstrācijas kā pirms vairākām dienām, kad sapulcējās desmitiem tūkstoši ļaužu.

Atgādināsim, ka pirmajā sadursmju dienā gāja bojā pieci cilvēki, ceturtdien dzīvības zaudēja deviņi cilvēki. Starptautiskā sabiedrība ir sašutusi par Mjanmā notiekošo un gatavo soda sankcijas pret valsts militāro valdību. Pat Ķīna, kas ir Mjanmas tuva sabiedrotā, ir izteikusi "īpaši lielas bažas" par notiekošo un aicinājusi pārtraukt vardarbību.

Mjanmas valdība nav uzklausījusi aicinājumus un turpina Jangonā izvietot karavīrus, kā arī ir ierobežojusi pieeju interneta un telefonu sakariem, lai nepieļautu opozicionāru sazināšanos ar ārvalstīm. Pārtraukuši iznākt visi privātie laikraksti, turklāt ceturtdien ticis nogalināts kāds Japānas fotogrāfs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!