Foto: AFP/Scanpix
Mjanmas demokrātijas kustības līdere un Nobela Miera prēmijas laureāte Auna San Su Čži šomēnes saņems Saharova balvu, kas viņai tika piešķirta 1990.gadā, trešdien pavēstīja Eiropas Parlaments (EP).

Su Čži, kura 2015.gadā plāno kandidēt Mjanmas prezidenta vēlēšanās, EP uzrunās 22.oktobrī.

Auna San Su Čži ir Birmas neatkarības kustības līdera Auna Sana meita. Viņas tēvs tika nogalināts 1947.gadā.

Su Čži kļuva par demokrātijas kustības līderi, kad viņa 1988.gadā pēc daudziem ārzemēs pavadītiem gadiem atgriezās dzimtenē, sākotnēji - lai rūpētos par savu sasirgušo māti.

Lielāko daļu nākamo 22 gadu viņa pavadīja mājas arestā.

Līdz samērā nesenam laikam viņa nevarēja pamest Mjanmu, baidoties, ka militārā hunta, kas valdīja Mjanmā, neļaus viņai atgriezties valstī. Šis lēmums nozīmēja, ka Su Čži nevarēja saņemt viņai piešķirto Nobela prēmiju un būt kopā ar savu vīru - britu Maiklu Arisu -, kad viņš 1999.gadā aizgāja no dzīves.

2011.gadā pēc 20 varas gadiem militārās huntas varu Mjanmā nomainīja jauna vismaz formāli civilistu valdība, un prezidenta krēslā sēdās Teins Seins.

Kopš tā laika Mjanmā norisinājušās ievērojamas reformas un atbrīvoti simtiem politieslodzīto, kaut iepriekš valdība ilgi noliedza, ka valstī šāda cietumnieku kategorija vispār pastāv.

Su Čži tika ievēlēta parlamentā, un viņai tika atļauts doties ārvalstu vizītēs.

Su Čži Mjamā joprojām ir ārkārtīgi populāra.

Šogad uz Saharova balvu pretendē baltkrievu disidenti, ASV izlūkdienestu noslēpumus izpaudušais Edvards Snoudens un talibu sašautā pakistāniešu pusaudze Malala Jusafza.

Padomju atomfiziķa un disidenta Andreja Saharova vārdā nosaukto balvu par domas brīvību EP piešķir kopš 1988.gada. Laureātiem balvu pasniedz kopā ar čeku 50 000 eiro (35 000 latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!