Foto: EPA/LETA
Mjanmas militārās huntas atbalstītā Savienības solidaritātes un attīstības partija otrdien paziņoja, ka ir uzvarējusi svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās, iegūstot apmēram 80 procentus deputātu mandātu.

Mjanmas parlamenta vēlēšanas bija pirmās kopš 1990.gada, tomēr Rietumvalstis uzskatīja, ka šīs vēlēšanas var būt farss ar mērķi nostiprināt militārās huntas varu, kas Mjanmā pastāv gandrīz pusgadsimtu.

Hunta un vēlēšanu ierēdņi vēl nav paziņojuši par vēlēšanu rezultātiem, tomēr tajās bija gaidāma Savienības solidaritātes un attīstības partijas uzvara, ņemot vērā opozīcijas partijām liktos šķēršļus.

Šo partiju izveidoja premjerministrs Theins Seins un bijušās augsta ranga militārpersonas, kas atvaļinājās no armijas, lai kandidētu vēlēšanās.

Tā kā parlamentā 25 procenti mandātu bija rezervēti huntas ieceltiem deputātiem, abām galvenajām huntu atbalstošajām partijām bija nepieciešams iegūt 26 procentus balsu, lai nodrošinātu vairākumu parlamentā.

Daudzos vēlēšanu apgabalos sacentās tikai šīs abas partijas - Savienības solidaritātes un attīstības partija un Nacionālās vienotības partija.

Rietumvalstis ir kritizējušas šīs vēlēšanas, paziņojot, ka tās nav bijušas brīvas un godīgas. Demokrātiskās partijas, kas tajās piedalījās, ir sūdzējušās par iebiedēšanu un krāpšanu balsošanas iecirkņos.

Mjanmas opozīcijas līdere Auna Sana Su Či vēl arvien ir mājas arestā un viņai tāpēc aizliegts kandidēt vēlēšanās. Viņas vadītā partija "Nacionālā līga par demokrātiju" (NLD) maijā tika slēgta, jo nebija reģistrējusies parlamenta vēlēšanām.

Nobela Miera prēmijas laureāte Auna Sana martā paziņoja, ka viņa nespētu akceptēt partijas lēmumu reģistrēties vēlēšanām, jo jaunais vēlēšanu likums esot negodīgs. Saskaņā ar šo likumu NDL būtu ļauts piedalīties vēlēšanās tikai tad, ja tās līdere no partijas tiktu izslēgta, jo likums paredz, ka neviens, kurš izcieš cietumsodu, nevar būt kādas politiskas partijas biedrs.

Šis likums arī paredz atzīt par spēkā neesošiem 1990.gadā notikušo vēlēšanu rezultātus, kurās uzvarēja NDL.

Zemāka ranga Mjanmas amatpersonas ir izteikušās, ka Auna Sana tiks atbrīvota, kad 13.novembrī beigsies pašreizējais viņas mājas aresta termiņš.

Militārais režīms Mjanmu pārvalda kopš apvērsuma 1962.gadā. 1988.gadā dibinātā NLD uzvarēja huntas rīkotajās parlamenta vēlēšanās 1990.gadā, taču hunta anulēja to rezultātus un kopš tā laika Auna Sana lielākoties ir atradusies mājas arestā valsts lielākajā pilsētā Jangonā. 1991.gadā viņai tika piešķirta Nobela Miera prēmija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!