Tūkstošiem Moldovas skolēnu un studentu ceturtdien kavēja stundas un lekcijas un izgāja galvaspilsētas Kišiņevas ielās, protestējot pret komunistiskās valdības plāniem ieviest obligātu krievu valodas mācību.
Demonstrācijā, kas šonedēļ ir jau otrā tik liela mēroga protesta akcija pret rusifikāciju Moldovā, pēc milicijas aplēsēm, piedalās aptuveni 15 tūkstoši jauniešu, kā arī vecāka gadagājuma nacionālistu.

Protestētāji sapulcējās Kišiņevas centrā un skandēja saukļus: "Mēs esam rumāņi!", "Lai dzīvo Rumānijas vēsture!"

"Mēs vēlamies aizsargāt savu vēsturi un valodu. Mēs nevēlamies runāt svešvalodā. Mums jau vairāk nekas cits nav atlicis kā vienīgi mūsu valoda un vēsture," sacīja kāda studente.

Moldovu, kas atrodas starp Ukrainu un Rumāniju un kurā ir četri miljoni iedzīvotāju, ar Rumāniju vieno ciešas kultūras un vēstures saiknes. Moldāvu valoda ir praktiski vienāda ar rumāņu valodu.

Jaunā promaskaviskā Moldovas valdība plāno padarīt krievu valodu par otro valsts valodu, piespiežot moldāvu skolēnus jau no pirmajiem skolas gadiem krievu valodu mācīties uzreiz pēc dzimtās un tikai tad apgūt citas svešvalodas.

Daudzi moldāvi baidās, ka komunisti vēlas atjaunot Krievijas ietekmi valstī, taču jaunieši, kas auguši neatkarīgā Moldovā, vēlas savas valsts nākotni saistīt ar Centrāleiropu.

Trešdien Moldovas valdība izraisīja jaunu protesta vilni, pieņemot lēmumu par jauna vēstures mācību kursa ieviešanu skolās un augstskolās. Nacionālistu līderi paziņojuši, ka jaunās mācību grāmatas izkropļos valsts pagātni un noniecinās tās rumāņu saknes. Viņi aicinājuši rīkot plašas protesta akcijas un piespiest komunistu valdībai atkāpties.

Komunisti atguva varu Moldovā pagājušā gada februārī, pateicoties tam, ka valsts iedzīvotāji, protestējot pret aizvien pieaugošo nabadzību, šādi vēlēšanās izrādīja protestu pret iepriekšējo valdību un parlamentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!