Foto: Kadrs no video

Moldova paudusi bažas par nesaskaņotu Krievijas spēku pārvietošanos separātiskajā Piedņestras reģionā, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFERL).

Moldovas valdība 15. jūnijā informējusi Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDSO) par novērotu Krievijas armijas militārā transporta un ekipējuma izvietošanu separātistu kontrolētajā valsts reģionā.

Iepriekšējā dienā internetā bija publicēti video, kuros Piedņestrā redzama kolonna no aptuveni 40 armijas kravas automašīnām un citu militāro transportu ar Krievijas simboliem un reģistrācijas numur zīmēm.

Kolonna virzījusies pa galveno ceļu, kas savieno Piedņestras ziemeļu un dienvidu daļas. Piedņestra ir šaura zemes josla Moldovas austrumos pie robežas ar Ukrainu.

Piedņestras separātistu valdības pārstāvji norādīja, ka tie nav viņu spēki, bet Krievijas spēku pārstāvji atbildēja, ka komentārus sniegs vēlāk, raksta RFERL.

Moldovas varasiestādes iepriekš ir paudušas bažas par Maskavas nodomiem, kopš Krievijas spēki 2014. gadā okupēja Ukrainas Krimas pussalu un atbalsta bruņotos separātistus Austrumukrainā.

Moldovas prokrieviskie separātisti 1990. gadā vienpusēji pasludināja Piedņestras neatkarību no Moldovas. 1992. gadā starp Moldovas un separātistu spēkiem izcēlās karš, kurš noslēdzās ar vēl kopš PSRS laikiem Piedņestrā bāzēto Krievijas spēku iejaukšanos separātistu pusē.

Kopš tā laika šis ir saglabājies kā iesaldētais konflikts. Piedņestras neatkarību nav atzinusi neviena starptautiski atzīta valsts, bet pašpasludināto separātistu valdību atbalsta Maskava.

Pēc 1992. gada pamiera vienošanās Piedņestrā izvietoti Krievijas miera uzturēšanas spēki, kas darbojas kopā ar Moldovas un Piedņestras pārstāvjiem.

Nesaistīti ar to vēl aptuveni 1400 Krievijas karavīru Piedņestrā apsargā no PSRS laikiem palikušās ieroču noliktavas, lai gan Krievija EDSO samitā 1999. gadā solīja šos spēkus izvest, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!