Lietuvas budžeta deficīts saglabāsies augstā līmenī vēl vairākus gadus, ņemot vērā valdības pieaugošās parādsaistības un negatīvi ietekmējot valsts kredītreitingu, vēsta starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's Investors Service" ("Moody's").

Vājš iekšzemes pieprasījums un valsts īstenotie taupības pasākumi aizkavēs ilgtspējīgu ekonomikas atveseļošanos līdz 2010.gada otrajam pusgadam, norādīja "Moody's" vecākais analītiķis Kenets Orčards.

Lietuvas ekonomika piedzīvo smagāko lejupslīdi pēdējo 20 gadu laikā, recesijai negatīvi ietekmējot valdības centienus samazināt budžeta deficītu, kas pērn pieauga līdz aptuveni 9,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Lietuvas premjerministra Andrjus Kubiļus vadītā valdība pērn samazināja valsts izdevumus un paaugstināja nodokļus, lai ietaupītu aptuveni 9% no IKP.

"Valsts budžeta deficīts vēl joprojām ir ļoti augsts un saglabāsies augsts vēl vairākus gadus, ievērojami paaugstinot valdības parādsaistību apjomu," sacīja Orčards. "Mēs turpinām izvērtēt [Lietuvas] ekonomiku un valdības finanses, lai noteiktu, vai valsts kredītreitings jāsaglabā "Baa1" līmenī vai jāsamazina līdz "Baa2"."

Lietuvas kredītreitings pērn tika samazināts divas reizes, nosakot tam negatīvu nākotnes perspektīvu.

Orčards piebilda, ka Igaunijas, Latvijas un Lietuvas ekonomikas patlaban piedzīvo trauslu stabilizāciju, pakāpeniski uzlabojoties šo valstu rūpniecībai un eksportam.

Tajā pašā laikā starptautiskā reitingu aģentūra "Standard&Poor's" šomēnes paaugstināja Baltijas valstu kredītreitinga nākotnes novērtējumu no negatīva uz stabilu, liecinot par ekonomikas stabilizēšanās pazīmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!