Foto: Scanpix

Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks piektdien vakarā tomēr pametis savu amatu, kurā viņš pavadīja gandrīz 30 gadus. Valsts vadību pārņēmusi militāra padome, kuru iecēla viceprezidents Omars Suleimans, vēsta BBC, atsaucoties uz Ēģiptes valsts televīziju.

Piektdien no rīta Augstākā militāra padome solīja īstenot demokrātiskas reformas, taču vairāki tūkstoši protestētāju turpināja pulcēties Kairā pie prezidenta pils, pieprasot Mubaraka demisiju.

Ēģiptē jau 18 dienas turpinās masu protesti, kuru dalībnieki pieprasa prezidenta un valdības atkāpšanos. Nemieros dzīvību zaudējuši vairāk nekā 300, bet ievainojumus guvuši vairāk nekā 4000 cilvēku.

Armija kopš protestu sākuma paziņojusi par neitralitāti. Tiklīdz protesti izvērtās par vardarbīgām sadursmēm starp valdības pretiniekiem un prezidenta Hosnī Mubaraka atbalstītājiem, karavīri esot iejaukušies un aizturējuši abu pušu agresīvākos pārstāvjus. Demonstranti pastāvīgi ir izrādījuši simpātijas pret armiju.

Paziņojums par Mubaraka demisiju tika gaidīts jau ceturtdien vakarā, taču viņš televīzijas uzrunā tautai atkal nepaziņoja par demisiju un uzsvēra, ka paliks amatā līdz septembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Prezidents uzslavēja jauniešus, kuri jau 17. dienu Kairā protestē, pieprasot varas maiņu, taču paziņoja, ka necietīs "diktātu no ārzemēm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!