Eiropas Parlaments atkārtoti paudis atbalstu Konstitucionālā līguma saturam un aicina ES valstu un valdību vadītājus 21.–22. jūnija Eiropadomē vienoties par skaidru ceļa karti ES institucionālajām reformām. Parlaments tomēr atzīmē, ka noraidīs tādu sarunu iznākumu, kas salīdzinājumā ar Konstitucionālo līgumu būs solis atpakaļ pilsoņu tiesību aizsardzības, demokrātijas, pārredzamības un iestāžu efektivitātes ziņā.
Ar 469 balsīm par, 141 pret un, 32 atturoties, pieņemtajā ziņojumā "Par ceļvedi ES konstitucionālajā procesā" Eiropas Parlaments aicina ES valstu valdību vadītājus jūnija Eiropadomē vienoties par Starpvaldību konferences sasaukšanu. Deputāti prasa, lai ES iestāžu reformai veltītās konferences darbā būtu iesaistīts Eiropas Parlaments, un lai konference cieši sadarbotos ar dalībvalstu parlamentiem.

Starpvaldību konferences uzdevums būs sagatavot jaunu pamatlīgumu. Deputāti uzskata, ka jaunajā līgumā jāsaglabā Konstitucionālā līguma I daļas kodols, proti, vērtības, mērķi, kompetences un Eiropas Savienības juridiskās personas statuss. Parlaments uzstāj, ka Pamattiesību hartai jākļūst juridiski saistošai un tajā jāsaglabā tādi Konstitucionālā līguma elementi kā subsidiaritātes princips un noteikumi par iedzīvotāju plašāku iesaisti ES politiskajos procesos. Tomēr līgumu varētu papildināt ar jomām, kas īpaši aktuālas kļuva vēl pēc Konstitucionālā līguma parakstīšanas: klimata pārmaiņas, solidaritāte enerģijas jomā, civilizāciju dialogs.

Eiropas Parlaments prasa, lai jaunā līguma ratifikācijas process tiktu pabeigts līdz 2008. gada beigām. Tādējādi nākamais, 2009. gadā ievēlētais Eiropas Parlaments varētu sākt darbu saskaņā ar jaunā līguma noteikumiem. Deputāti iesaka dalībvalstīm saskaņot ratifikācijas procedūras, lai tās varētu pabeigt vienlaicīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!