Foto: EPA/LETA
Augošā islamofobija atgādina antisemītisma pieaugumu 30.gados, ASV līderiem cīnoties pret to, bet eiropiešiem veicinot, lai sasniegtu savus politiskos mērķus, brīdina pasaulē lielākā islāma organizācija.

Islāma konferences organizācijas (OIC) ģenerālsekretārs Ekmeledins Ihsanoglu norāda, ka pret musulmaņiem vērsta ksenofobija pieņemas spēkā, sevišķi Eiropā.

"Šis jautājums kļuvis par politiskās dienaskārtības punktu," intervijā AFP norādījis Ihsanoglu.

OIC līderi uztrauc, ka atsevišķi politiķi un politiskās partijas tā vietā, lai islamofobiju apturētu vai cīnītos pret to, izmanto to savu politisko mērķu sasniegšanai.

"Man bail, ka mēs pārdzīvojam pagājušā gadsimta 30.gadu sākumam līdzīgu procesu, kad antisemītisms kļuva par politiski lielu jautājumu vienlaicīgi ar fašisma un nacisma uzplaukšanu (..). Es domāju, ka šobrīd mēs esam šāda posma pirmajā stadijā," atzīmēja Ihsanoglu.

OIC nesen atvērtais birojs islamofobijas novērošanai pasaulē jau konstatējis "pandēmiskas islāma zākāšanas" pieaugumu, norāda Ihsanoglu, atgādinot par protestiem pret mošejas celtniecību netālu no agrākās Dvīņu torņu atrašanās vietas Ņujorkā, pret tradicionālajiem musulmaņu sieviešu parandžām vērsto kustību Eiropā un fiziskiem uzbrukumiem musulmaņiem abās Atlantijas okeāna pusēs.

Tomēr visvairāk OIC ģenerālsekretāru uztrauc tieši likumīga statusa piešķiršana pret musulmaņiem vērstam noskaņojumam, norādot uz Šveices pieņemto aizliegumu minaretu izvietošanai pie mošejām un parandžu aizliegšanas kustību.

Ihsanoglu uzsver, ka parandžas - visu augumu un seju sedzošais tērps - ir atsevišķu cilšu un valstu seno paradumu sastāvdaļa, kas nav raksturīga visam islāmam. Pēc viņa domām, šāda veida problēmas ar laiku izzudīs pašas no sevis, musulmaņiem no mazāk attīstītām kultūrām sasniedzot "modernu dzīvesveidu".

Tikmēr tādas valstis kā Francija, Spānija un Nīderlande jau reaģējušas ar konkrētu likumu pieņemšanu.

Koncentrēšanos uz asimilāciju Ihsanoglu uzskata par nepareizu pieeju: "Kāpēc asimilācija? Ja Eiropa un Rietumi aizstāv minoritāšu tiesības visā pasaulē, kādēļ tad brīdī, kad runa ir par Eiropu, mēs runājam par asimilāciju? Jau atkal tas parāda dubultu standartu esamību."

"Eiropai ir jāsaprot šodienas islāma realitāte un tā realitāte, ka islāms nav Eiropai sveša reliģija. Islāms ir Eiropas reliģija, un Eiropai ir jārēķinās ar islāmu," uzsver OIC ģenerālsekretārs.

1943.gadā Kairā dzimušais Ihsanoglu ir islāmu kultūras vēstures un zinātnes vēstures eksperts, profesors un Stambulas universitātes fakultātes vadītājs. Džidā bāzēto OIC viņš vada kopš 2005.gada.

31.oktobrī "Al Qaeda" sarīkoto vairāk nekā 50 kristiešu slaktiņu Bagdādē Ihsanoglu dēvēja par "kriminālu un terora aktu", kaismīgi nosodot šāda veida rīcību.

Atzīstot, ka šādi vardarbīgi uzbrukumi tikai vairo pret islāmu vērsto naidu, Ihsanoglu tomēr norāda, ka islamofobija plaukst atsevišķi no tā. "Es domāju, ka ekstrēmisms ir jāatstāj ārpus šīm diskusijām, tas ir pavisam cits jautājums," viņš uzsvēra.

Pēc viņa domām, daudz svarīgāk ir pievērst uzmanību faktam, ka pret musulmaņiem vērsts noskaņojums atsevišķās valstīs bijis iekļauts augsta līmeņa politiskajās debatēs.

Ihsanoglu norāda, ka ASV islamofobija nav pieņēmusi bīstamus apmērus, daļēji skaidrojot to ar ASV ieceļojošo musulmaņu augstāko izglītības līmeni, kas viņiem ļauj vieglāk iedzīvoties.

Tomēr galveno būtību viņš saskata Vašingtonas pastāvīgajos centienos neielaist pret islāmu vērsto noskaņojumu politikā, kā piemēru minot neseno Korānu dedzināšanas ieceri kāda ASV priestera vadībā, kura, pateicoties valdības rīcībai, tika novērsta.

OIC ģenerālsekretārs atbalsta kultūras kompromisus, tomēr atsevišķos jautājumos novelk striktas robežas, piemēram, attiecībā uz pravieša Muhameda dāņu karikatūrām, kuru parādīšanās 2005.gadā pamatīgi saniknoja visu musulmaņu pasauli.

"Prasīt mums akceptēt karikatūras nozīmē prasīt mums akceptēt apvainojumus kā normu," uzsver Ihsanoglu, piebilstot, ka nevajadzētu ļaut politisko dienaskārtību noteikt ne Eiropas, ne musulmaņu radikāli noskaņotajām aprindām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!