Naftas cenas Londonas Starptautiskajā Naftas biržā (IPE) pirmdien pirmo reizi pārsniedza 50 dolārus par barelu, palielinoties līdz 50,62 dolāriem par barelu. Jaunu rekordu sasniedza arī ASV vieglās jēlnaftas cena, kas palielinājās līdz 53,69 dolāriem par barelu.
Pašlaik naftas cenas ir gandrīz par 20 dolāriem par barelu jeb 65% augstākas nekā šā gada sākumā.

Naftas cenu straujo kāpumu pēdējo nedēļu laikā izraisīja bažas, ka ASV naftas un degvielas krājumi varētu būt nepietiekami pirms ziemas apkures sezonas, kā arī samazinātais naftas ieguves apjoms Meksikas līcī.

Pagājušo trešdien publiskotie ASV valdības dati parādīja, ka ASV kurināmās degvielas krājumi pagājušajā nedēļā ir samazinājušies par 1,2 miljoniem barelu līdz 51,2 miljoniem barelu un ir par 6% mazāki nekā pirms gada.

Pēdējās dienās piedzīvoto straujo naftas cenu kāpumu ietekmēja arī bažas par naftas piegāžu traucējumiem no Nigērijas un Irākas. Analītiķi norāda, ka situācijā, kad OPEC naftas ieguves jauda tiek gandrīz pilnībā izmantota, jebkāds Irākas vai Nigērijas naftas eksporta pārtraukums negatīvi ietekmē piedāvājuma un pieprasījuma bilanci.

Naftas cenu kāpums ir saistīts arī ar strauji augošo pasaules naftas pieprasījumu, īpaši Ķīnā un Indijā. Pēc Starptautiskās Enerģētikas aģentūras (IEA) datiem, pasaules naftas pieprasījums šogad paātrinās straujākajā tempā pēdējo 24 gadu laikā.

Straujais naftas cenu kāpums ir fiksēts, lai arī OPEC naftas piegādes pasaules tirgum ir sasniegušas augstāko līmeni pēdējos 25 gados. Tomēr, ņemot vērā inflāciju, naftas cenas pašlaik vēl atpaliek no tā līmeņa, kāds bija sasniegts 70. un 80.gadu naftas krīžu laikā.

Naftas importētājvalstis arvien vairāk satrauc naftas cenu kāpuma negatīvā ietekme uz to ekonomiku. Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpētes departamenta direktora vietnieks Deivids Robinsons brīdināja, ka pastāvīgais naftas cenu kāpums nākamajos gados var padarīt pasaules ekonomiku viegli ievainojamu.

Pēc viņa vārdiem, turpmāks naftas cenu pieaugums nozīmē, ka SVF nesen publiskotā prognoze, ka pasaules ekonomika 2005.gadā pieaugs par 4,3%, jau ir novecojusi. Tagad pārrēķinot, pasaules ekonomika nākamgad varētu palielināties tikai par četriem procentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!