Cilvēku un dzīvnieku frizieri, kā arī fermeri visā pasaulē vāc matus un spalvas, lai palīdzētu savākt Meksikas līcī izplūdušo naftu.

Palīdzības akciju rīko organizācija "Matter of Trust", kas lielākoties koordinē projektu sociālajā tīklā "Facebook". Akcijā iesaistījušies aptuveni 370 000 saloni, un katru dienu tiek savākti aptuveni 204 000 kilogramu matu un spalvu.

Kā paskaidroja organizācijas līdzdibinātāja Liza Gotjē, mati ir ārkārtīgi labs materiāls dažādu eļļainu šķidrumu savākšanai, ieskaitot naftu.

Brīvprātīgi atsūtītos matus un spalvas sabāž neilona zeķubiksēs, veidojot "spalvainās desas", atklāja Gotjē. Matu un spalvu maisi tiek novietoti pludmalē, kur tās uzsūc krastā izskaloto naftu.

Pēc Gotjē vārdiem, ziedojumi nāk no Francijas, Lielbritānijas, Spānijas, Brazīlijas, Austrālijas, Kanādas un ASV. Piesakās arī aizvien jauni brīvprātīgie "matu desu" gatavošanai.

Kā ziņots, 20.aprīlī uz naftas ieguves platformas Meksikas līcī notika eksplozija, kurā gāja bojā 11 strādnieki. Pēc divām dienām platforma nogrima. Kopš sprādziena dienā izplūst aptuveni 5000 barelu naftas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!