Irākiešu civiliedzīvotāji, kuri aizbēga no Fallūdžas pirms ASV spēku uzbrukuma pilsētai vairāk nekā pirms mēneša, nākamnedēļ varēs sākt atgriezties mājās, paziņoja Irākas pārejas laika valdība.
Mājās vēl jāatgriežas vairāk nekā 200 tūkstošiem cilvēku, un daudziem ir vajadzīga palīdzība, jo gaisa temperatūra naktīs pazeminās gandrīz līdz nullei. ASV spēki līdz šim neļāva bēgļiem atgriezties, sakot, ka vispirms ir jāatjauno galvenie komunālie pakalpojumi.

Ceturtdien ministru komiteja, kas nodarbojas ar Fallūdžas jautājumu, savā sēdē apstiprināja galīgos plānus par iedzīvotāju atgriešanos vietā, kas kļuva par īstu mirušo pilsētu kopš ofensīvas sākuma 8.novembrī.

Paziņojumā norādīts, ka komiteja izskatījusi stāvokli drošības jomā, arī jautājumu par pilsētas attīrīšanu no nesprāgušās munīcijas, kas kavēja civiliedzīvotāju atgriešanos, un plānu, kā kompensēt māju īpašniekiem nodarīto kaitējumu.

Svētdien Irākas rūpniecības un minerālo resursu ministrs un valsts ministrs nacionālās drošības jautājumos gatavojas tikties Fallūdžā ar cilšu vadoņiem un citiem sunnītu pārstāvjiem, lai apspriestu izkaisīto iedzīvotāju atgriešanās plānus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!