Pastiprinoties globālajai sasilšanai, dabas katastrofas pasaulē kļūs biežākas un postošākas, ceturtdien brīdināja vides aizsardzības organizācijas "Global 2000" eksperts Karls Šellmans.
Kā viņš atgādinājis intervijā Austrijas ziņu aģentūrai APA, kopš 1900.gada zemeslodes vidējā temperatūra pieaugusi par 0,6 grādiem, un ar to skaidrojamas tik postošas viesuļvētras kā "Katrīna", kas varētu būt prasījusi pat tūkstošiem cilvēku dzīvību Ņūorleānas pilsētā ASV dienvidos.

Arī pašā Austrijā plūdi pēdējā laikā kļuvuši biežāki un spēcīgāki, un tā pati tendence vērojama daudzās citās valstīs.

Savukārt ziemā globālās sasilšanas dēļ gaidāms vairāk sniega, kas kalnos radītu lavīnu briesmas. Aukstais gadalaiks kļūs īsāks, taču tam būs raksturīgi stiprāki vēji un sniegputeņi.

Ja netiks veikti efektīvi pasākumi siltumnīcas efektu izraisošo gāzu piesārņojuma samazināšanai, līdz šā gadsimta beigām globālā vidējā temperatūra var celties pat par sešiem grādiem, norādījis Šellmans.

"Taču tas nebūt nenozīmē, ka mūsu pēcteči dzīvos pasakaini jaukā klimatā. Mēs pieredzēsim plūdus trīsreiz gadā, bet pa vidu tiem būs sausums un nepieredzēts karstums," sacījis eksperts.

Tikmēr speciālisti, kas piedalās politikas, ekonomikas un kultūras tematiem veltītu diskusiju forumā Tiroles kūrortā Alpbahā, lēš, ka viesuļvētras "Katrīna" postījumu likvidēšanai Amerikas Savienotajās Valstīs būs nepieciešami 25 līdz 30 miljardi dolāru, norāda aģentūra APA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!