Foto: Shutterstock

Namībijas herero un namu tautas piektdien iesūdzēja Vāciju ASV tiesā par genocīdu, kas pret vairāk nekā 100 tūkstošiem abu tautu pārstāvju ticis īstenots 20. gadsimta sākumā vācu koloniālās kundzības laikā.

Prasība uz 22 lappusēm, kas publicēta arī internetā, tika iesniegta ASV apgabaltiesā Ņujorkas Manhetenas rajonā.

Herero un namu tautas pārmet Vācijai to pārstāvju neiekļaušanu Vācijas sarunās ar Namībijas valdību un kompensāciju nemaksāšanu genocīda upuru ģimenēm.

Vācija pērn atzina herero un namu slepkavības par genocīdu un pašlaik ar Namībijas valdību apspriež oficiālas atvainošanās iespējas.

Vācija varētu palielināt palīdzību Namībijas attīstībai, bet ir noraidījusi iespēju maksāt tiešas kompensācijas upuru pēcnācējiem.

Genocīds notika no 1904. līdz 1908. gadam, kad herero un nami rīkoja sacelšanos pret koloniālo varu toreizējā Vācu Dienvidrietumāfrikā – tagadējā Namībijā.

Taupot munīciju, Vācijas karavīri aizveda desmitiem tūkstošu vīriešu, sieviešu un bērnu uz tuksnesi nomirt, savukārt daudzi citi nomira koncentrācijas nometnēs.

Vācu kolonizatori arī atņēmuši vairāk nekā ceturtdaļu herero un namu zemes, kā arī liellopus, un likuši abām tautām strādāt vergu darbu.

Namībijā pašlaik dzīvo apmēram 300,000 herero un namu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!