ASV riskē zaudēt līdera lomu kosmosa izpētē, ja tā nespēs ātri nomainīt savu novecojošo vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu floti ar jaunu drošu kosmosa lidaparātu, ceturtdien paziņoja ASV Aeronautikas un kosmisko pētījumu pārvaldes (NASA) direktors Maikls Grifins.
To nebūs iespējams izdarīt, neupurējot dažas vērtīgas zinātniskās programmas, Kongresā pavēstīja Grifins.

Viņa brīdinājums izskanēja laikā, kad Pārstāvju palātas zinātnes komisija izskata kosmosa izpētes iespējas, saskaroties ar vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu lidojumu apturēšanu pēc pagājušā gada jūlijā notikušā incidenta, kad, paceļoties kosmosa kuģim "Discovery", tam no ārējās degvielas tvertnes atdalījās putu materiāla atlūzas.

"Discovery" nolaidās bez problēmām, taču kosmosa kuģu lidojumi ir apturēti, līdz inženieri novērsīs problēmas.

2010.gadā ir paredzēts pārtraukt vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu lidojumus un tos nomainīt ar jaunas paaudzes kosmosa kuģiem "Crew Exploration Vehicle".

Tomēr līgumi par kosmosa kuģa izgatavošanu varētu tikt noslēgti tikai šī gada otrajā pusē. Pēc Grifina teiktā, ja līdz 2014.gadam jaunais lidaparāts nebūs gatavs izmantošanai, varētu tiks zaudētas svarīgas zināšanas.

"Ilgāka pauze ASV cilvēku lidojumos kosmosā palielinās risku un kopīgās izmaksas un vēl vairāk aizkavēs lidojumus," viņš pavēstīja komitejā. "Bez tam ASV pastāv risks zaudēt līdera lomu kosmosa izpētē, ja mēs nebūsim spējīgi ilgāku laika posmu palaist savus astronautus kosmosā, jo citas valstis rada vai vairo savas spējas to izdarīt."

NASA gaida "liess gads", jo prezidenta Džordža Buša priekšlikumos 2007. fiskālā gada budžetam aģentūrai atvēlēta summa, kas ir par 16,8 miljardiem dolāru mazāka, nekā tai nepieciešams.

Grifins sacīja, ka tagad "NASA vienkārši nevar atļauties darīt visu" un tai būs jāupurē zinātniskā misija uz Jupitera mēnesi Eiropu, kā arī vairāki projekti kosmosa astrofizikas jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!