Foto: NASA
Floridas štata tiesa apstiprinājusi mierizlīgumu starp Nacionālo aeronautikas un kosmosa pārvaldi (NASA) un bijušo Mēness ekspedīcijas "Apollo – 16" dalībnieku Edgaru Mičelu, saskaņā ar kuru NASA atgūs uz Mēness pabijušo videokameru, informē aģentūra "Associated Press".

Iepriekš Mičels apgalvoja, ka NASA viņam kameru uzdāvinājusi. 2011. gada martā viņš mēģināja to pārdot izsolē, cerot saņemt vismaz 80 000 dolārus ( 40 000 latus).

Uzzinot par to, NASA pārstāvji iesūdzēja eksastronautu tiesā. Pārvalde norādīja, ka visas iekārtas, kas tikušas izmantotas lidojumos, ir tās īpašums, ja vien tās oficiāli nav nodotas trešajām personām. Pēc prāvas sākuma, kameras izsole tika atcelta, lai noskaidrotu tās īpašnieku.

Vēlāk Mičels piekrita atdot kameru. NASA paziņoja, ka vērtīgā relikvija nonāks Nacionālajā aviācijas un kosmonautikas muzejā.

Mičels piedalījās trešajā lidojumā uz Mēnesi, kas notika 1971. gadā. Viņš kļuva par sesto cilvēku, kurš spēris kāju uz Zemes pavadoņa virsmas. Viņam tur izdevās pabūt visilgāk no visiem cilvēces pārstāvjiem - deviņas stundas un 17 minūtes.

Pēc astronauta karjeras beigām Mičels kļuva slavens ar apgalvojumiem par regulārajām citplanētiešu vizītēm uz Zemi, par kurām esot informētas valdības un specdienesti, bet tie šīs ziņas slēpjot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!