ASV Aeronautikas un kosmisko pētījumu pārvaldes (NASA) plāni nosūtīt uz Marsu smago izpētes robotu "Mars Science Laboratory" saskaras ar tehniskām grūtībām un izmaksu pieaugumu, kas varētu novest pie 2009.gadā paredzētā starta pārcelšanas, pavēstīja NASA direktors Maikls Grifins.
Inženieriem būs jāmeklē jauns risinājums robota aizsargbruņu izveidei. Kā liecina aplēses, pašreizējā aizsardzība neiztur Marsa atmosfēras pretestību. Šīs problēmas risināšanai būs nepieciešami 20-30 miljoni dolāru (9,3-13,95 miljoni latu).

Taču izdevumi par "Mars Science Laboratory" jau tagad par 165 miljoniem dolāru (76,7 miljoniem latu) pārsniedz sākotnēji plānotos 1,8 miljardus dolāru (837 miljonus latu). Tomēr NASA pagaidām nedomā pārcelt nākamajā gadā plānoto startu, lai gan kā alternatīvi starta laiki tagad tiek minēti 2010. un pat 2011. gads.

"Mars Science Laboratory" jākļūst par vismodernāko un visdārgāko Marsa izpētes robotu vēsturē. Divus metrus garais robots pēc izturības un darbības iespējām krietni apsteidz pašlaik uz Marsa strādājošos robotus "Spirit" un "Opportunity". Šie abi roboti Sarkano planētu pēta jau četrus gadus un atraduši ģeoloģiskus pierādījumus par ūdens esamību uz Marsa pagātnē.

"Mars Science Laboratory" uzdevums būs noteikt, vai uz Marsa kādreiz pastāvējuši dzīvu mikroorganismu izcelsmei labvēlīgi apstākļi un vai uz tā ir ķīmiskie savienojumi, kas nepieciešami dzīvības izcelsmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!