Foto: EPA/LETA
ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) ceturtdien nosauca daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģu "Discovery" un "Endeavour" pēdējā starta datumus.

NASA apstiprinājusi iepriekš izplatīto informāciju, ka "Discovery" starts uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS) gaidāms 24.februārī plkst.16.50 (plkst.23.50 pēc Latvijas laika), bet "Endeavour" kosmosā dosies 19.aprīlī plkst.19.48 (20.aprīlī plkst.2.48 pēc Latvijas laika) no Kenedija kosmosa centra Floridā.

"Discovery" sešu cilvēku komandai 11 dienu misijas laikā uz SKS jānogādā modulis "Leonardo", kurš kalpos kā stacijas noliktavu platības paplašinājums. "Discovery" kosmosā nogādās arī pirmo cilvēkveidīgo robotu - Robonautu 2, kā arī SKS rezerves daļas.

Iepriekš plānotais "Discovery" starts 5.novembrī tika atcelts, jo tika konstatēta ūdeņraža noplūde, bet vēlāk atklājās lielas plaisas kuģa ārējā degvielas bākā.

"Discovery" kosmosā devies pavisam 38 reizes, un pēc pēdējā lidojuma kosmosa kuģi plānots norakstīt.

Līdz ar "Endeavour" startu noslēgsies ASV atspoļkuģu lidojumi kosmosā, taču netiek izslēgta iespēja veikt vēl vienu misiju, ja tam pietiks līdzekļu.

Paredzēts, ka ar laiku norakstīta tiks visa pašreizējā atspoļkuģu flote un visi trīs kuģi kļūs par muzeja eksponātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!